Nico van Duijn wil leugenbankje in Havenkom

16 december 2020 12:35

Door Robert Mienstra

 

HAVEN – Nico van Duijn, oud-politicus van Leefbaar Almere, heeft aan wethouder Hilde van Garderen gevraagd of er een leugenbankje kan komen in de Havenkom van Haven. "Investeren in de havenkom, is een uitstekende beweging. Maar er ontbreekt wat, namelijk het leugenbankje", schrijft Van Duijn.

 

"Deze Nederlandse traditie verdient navolging aan de havenkom. Leugenbankjes staan vaak aan een haven, in vele steden, al eeuwen. In Utrecht, Urk en Workum staan voorbeelden. Op zo'n leugenbankje strijken mensen neer met enige levenswijsheid die overal een mening over hebben", stelt Van Duijn.
 

Draaibaar

Het moet wel een uniek leugenbankje worden, vindt Van Duijn. "Het Havense leugenbankje moet namelijk draaibaar zijn, zodat het geheel met de rug in de wind te zetten is. Wind draait. Het bankje moet dus ook kunnen draaien. We denken aan eikenhout en smeedijzer. Je moet de naam van je geliefde erin kunnen kerven. Geliefden dus daar, maar hufters zijn ook welkom, en poëten, scholieren, werkelozen en patsers. Gewone mensen kan, maar het moet wel gezellig blijven."
 

Materiaal en bier

"Ik hoop dat u dit voorstel omarmt", schrijft van Duijn aan de wethouder. "Mocht u van mening zijn dat het vooral uit de bevolking moet komen, dan is een royaal budget voor materiaal en bier ook goed. Mag u het participatie noemen, gaan wij wat technisch begaafde 70-plussers optrommelen om het bankje te maken. In dat laatste geval willen we geen bemoeienis van de afdeling architectonisch verantwoord straatmeubilair. Dan bepalen wij hoe het wordt."

Bij de brug van Lemmer staat een druk bezocht leugenbankje. (Foto: AdobeStock)