Niet college maar De Schoor verantwoordelijk voor jeugdlanden

04 september 2020 11:20

Door Robert Mienstra

ALMERE – "De keuze om jeugdlanden met één dag te sluiten is de keuze die De Schoor heeft gemaakt", zei wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie). "Ik heb ze gevraagd een andere invulling voor de sluiting te kiezen maar de organisatie bleef bij haar besluit." Dit bleek donderdagavond op de Politieke Markt waar D66 en de PvdA in debat gingen met de wethouder over de bezuinigingen op het welzijnswerk en de sluiting van een dag per week van de jeugdlanden.

Het college zou rond de zomer met een Welzijnskader komen. "Tot op heden heeft het college het Welzijnskader nog niet aangeboden aan de raad", stelde Aya Selman (PvdA). "Het schetst onze verbazing, na een bezoek te hebben gebracht aan De Schoor, te moeten constateren dat het college kennelijk al bezuinigingen doorvoert. Met als gevolg dat er op dit moment allerlei maatschappelijke programma's en activiteiten opzij worden geschoven."

De wethouder zei dat het kader er inderdaad na de zomer had moeten zijn. "Door corona is dat niet gelukt, we konden niet overleggen. Ik verwacht de nota eind van dit jaar of begin volgend jaar."

Gekissebis

Binnen twee weken brengt de wethouder de 500.000 euro bezuinigingen die moeten plaats vinden op welzijn in de raad. "U krijgt dan informatie over de voornemens van het college", zei Bosch.

Uiteindelijk ontspoorde het debat in vooral partijpolitiek gekissebis. Inzetten van vrijwilligers en stagiaires kwam langs, de prijscompensatie, het begrotingstekort van De Schoor en ook de reserves van deze welzijnsstichting waarmee jeugdland betaald zou kunnen worden.

"De gemeente betaalt welzijnswerk grotendeels met geld van het rijk", zei Bosch. "Extra middelen voor welzijn heeft de gemeente niet. En nogmaals, De Schoor maakt de keuze de jeugdlanden een dag dicht te doen. Wij hebben een dringend beroep op hen gedaan dit niet te doen. Verder gaan wij daar niet over."

Jeugdland. (Foto: Aangeleverd)