Nieuw in Cinescope: FilmsalonArthouse in de ochtend

03 september 2008 07:00

ALMERE - Menno Gaijkema is initiatiefnemer van de Filmsalon. Vanaf woensdag 10 september wordt Cinescope een keer per week omgetoverd tot Filmsalon, waarbij bezoekers kunnen genieten van kwaliteitsfilms die nog niet eerder in Almere te zien waren. Bedoeld voor de oudere filmliefhebbers uit Almere die op woensdagochtend naar de bioscoop willen.


"Het is allemaal ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby", vertelt Gaijkema. "Vorig jaar september ben ik gestart met de cursus filmgeschiedenis, die in oktober weer begint. Allemaal uit interesse voor de film. En er kon meer met Cinescope, ik wilde naast de filmcursus iets anders aanbieden. Dat is de filmsalon geworden."
Gaijkema richt zich door de tijd waarop de films vertoond worden, woensdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur, vooral op de oudere filmliefhebber. "Dat is vooral omdat veel ouderen niet meer 's avonds naar buiten willen. Nu kunnen ze toch nog naar de film en op woensdag kan dat makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de markt." En het heeft ook een andere reden: "ik hou ervan om overdag naar de film te gaan", zegt Gaijkema. "Dan kom je buiten en is het licht. Dat is mijn filmervaring bij uitstek!"
Het filmaanbod van de Filmsalon varieert, maar is voornamelijk arthouse films of films waarin de psychologische ontwikkeling van een personage een grote rol speelt. "Het soort films waar jongeren misschien minder geïnteresseerd in zijn", zegt Gaijkema. "Films waarin ouderen de hoofdrol spelen of oudere films. Zoals 'Les Choristes', waar we 10 september mee beginnen, of de film van Petro Almodóvadar, 'All about my mother'. Arthouse films, maar voornamelijk geniet-er-maar-op-los-films. Het moet gewoon leuk zijn."
Menno Gaijkema geeft voorafgaand aan elke film een korte inleiding, "maar ik verklap daarin niets van de film." Vier woensdagochtenden in september is de Filmsalon, daarna start de filmcursus die op dinsdagavond en woensdagochtend gegeven wordt.
Dankzij subsidie van Tumult kost een film slechts 4,50 euro. Kijk voor meer informatie en het programma op www.cinescope.nl.

Sponsors gezocht

Bedrijven kunnen een zaal in Cinescope adopteren tegen naamsvermelding en dienstverlening van Cinescope. Meer info hierover bij theatermanager Wilko Schuringa, 036-5306147.