Nieuwe bibliotheek Stad twee keer per week uur open alleen voor 70+ en kwetsbaren

16 oktober 2020 11:25

Door Robert Mienstra

STAD – De nieuwe bibliotheek in Stad is vanaf 19 oktober op maandagen en zaterdagen van 10.00 – 11.00 uur alleen open voor zeventigplussers en kwetsbare mensen. Op die dagen gaat de bibliotheek stad om 11.00 uur open voor het reguliere publiek. "We merkten dat dat zeventigplussers en kwetsbaren niet meer naar de bibliotheek komen omdat ze bang zijn voor de drukte" zegt Annerie Brenninkmeijer, directeur van de nieuwe bibliotheek. "Met deze speciale openingstijden kunnen we deze doelgroepen veilig ontvangen. Verder gelden de gewone openingstijden."

Het is voor de nieuwe bibliotheek ondoenlijk om te controleren of iemand 70+ is, of kwetsbaar. "We gaan uit van vertrouwen", zegt Brenninkmeijer. "We kunnen mensen niet om bewijsstukken vragen. Natuurlijk zullen er mensen aan de deur komen die er die uren niet in mogen. Dat zal misschien weerstand opleveren. Met medewerkers aan de deur hoop ik dat we het goed kunnen uitleggen."

Handhaven

De nieuwe bibliotheek doet er alles aan om de coronamaatregelen uit te voeren. Er is een dringend verzoek aan bezoekers om een mondkapje te dragen en bij binnenkomst de handen te desinfecteren. Ook liggen er handschoenen voor bezoekers klaar. "In de filmzaal kunnen we dertig mensen ontvangen", licht Brenninkmeijer toe, "en twintig als ze allemaal uit een ander huishouden komen. Dit om de 1,5 meter te waarborgen. Daarnaast zijn veel medewerkers, die normaal bezoekers helpen, vooral in touw om de maatregelen te handhaven. Voor hen en de beveiligers is dat een zware taak omdat er nogal eens discussies uit voortkomen. Ook voor de studenten in de bibliotheek is het vaak lastig de 1,5 meter te handhaven. Ze mogen niet naast elkaar zitten, maar doen het vaak toch omdat ze willen samenwerken."

Vertrouwen

De nieuwe bibliotheek hoopt met de speciale openingstijden, de maatregelen en de inzet van het personeel de bibliotheek open te houden. "In de bibliotheek komt 50 procent van de bezoekers om boeken te lenen. De andere helft gebruikt onze ruimte als stadshuiskamer" zegt Brenninkmeijer. "Ik reken op het vertrouwen en de medewerking van onze bezoekers."

Annerie Brenninkmeijer, directeur van de nieuwe bibliotheek: "We gaan uit van vertrouwen in onze bezoekers." (Foto: aangeleverd)