Nieuwe coördinator Humanitas zoekt vrijwilligers Steun bij rouw "Goed luisteren is heel belang

14 augustus 2009 06:16

ALMERE - "Goed kunnen luisteren is heel belangrijk als je vrijwilliger wil zijn voor Steun bij rouw voor volwassenen", zegt Jojanneke van de Graaf, die in juli als nieuwe coördinator bij Humanitas afdeling Almere/Zeewolde voor dit project begonnen is.


"We hebben al een aantal actieve vrijwilligers, maar het zou ontzettend fijn zijn als meer Almeerse enthousiastelingen zich voor ons vrijwillig willen inzetten."
Het verlies van een geliefd persoon blijkt een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Jojanneke: "In de eerste periode na het verlies krijgt iedereen dan vaak nog ondersteuning en praktische hulp. Maar later heeft de omgeving daar niet altijd meer de mogelijkheid, de tijd of het geduld voor." Ze vervolgt: "Dan is het fijn als iemand een beroep kan doen op onze vrijwilligers van Steun bij rouw. Zij bieden dan een luisterend oor om nog eens over het gebeurde te praten." Almeerders die anderen willen begeleiden en ondersteunen bij hun rouwproces, moeten volgens de kersverse coördinator wel "goed kunnen luisteren". "Dat is echt heel belangrijk. En in de ander kunnen inleven. Vrijwilligers moeten steun kunnen geven zodat iemand verlies van een geliefde de draad weer op kan pakken." Jojanneke spreekt uit ervaring. "Ik heb er zelf ook mee te maken gehad. Als een vrijwilliger zelf een verlies heeft moeten verwerken, snapt hij of zij de ander toch beter."
Enthousiaste (al dan niet) ervaringsdeskundigen die zich willen aanmelden voor Steun bij rouw voor volwassenen, krijgen bovendien een goede ondersteunende training van acht avonden, die in het najaar start. "En met vragen kunnen ze mij mailen of bellen."
Vanaf 1 september is Jojanneke van de Graaf te mailen op sbr.almere@humanitas.nl of te bellen: 036-5397040 (alleen op vrijdag).