Nieuwe contacten opdoen? Kom bij ‘Vriendenkringen’

02 mei 2012 05:00

ALMERE – De VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) breidt de doelgroep van de Vriendenkringen uit. Niet alleen mensen met een beperking kunnen zich aanmelden. Iedereen die op zoek is naar nieuwe contacten is welkom. Op basis van leeftijd, hobby’s en interesses worden de vriendenkringen gevormd.


Gabriel Fintelman en Rita Hartmans hebben zich sinds 2008 ingezet voor het vormen van vriendenkringen voor mensen met een beperking. Mirjam van der Linde, coördinator Informele Zorg bij de VMCA heeft deze taak nu van hen overgenomen. De contactfrequentie van zo’n vriendenkring is veelal tweewekelijks. Het contact kan bestaan uit samen eten, wandelen, sporten, naar de bioscoop gaan, museumbezoek, enzovoorts. Het gaat om het opbouwen van ‘gewoon’ sociaal contact, dat voor alle deelnemers gelijkwaardig en plezierig is.
Elke vriendenkring wordt gedurende de eerste periode begeleid door een vrijwilliger. De vrijwilliger ziet erop toe dat er regelmatig wordt afgesproken en begeleid de eerste ontmoetingen. Na verloop van tijd wordt er besproken hoe de vriendenkring zijn activiteiten voort kan zetten zonder de aanwezigheid van de begeleider en zal de vrijwilliger zijn rol gaan afbouwen, zodat de vriendenkring op eigen kracht verder kan gaan.
Kijk voor meer informatie of aanmelden op www.vmca.nl.