Nieuwe rubriek Stadsarchief Almere en Almere DEZE WEEKHelp mee oude foto's van Almere te identificeren

07 oktober 2009 07:00

STAD CENTRUM - Vanaf deze week start Almere DEZE WEEK in samenwerking met het Stadsarchief Almere een nieuwe rubriek: Blik op toen. Het Stadsarchief Almere zorgt voor goede archivering van gemeentelijke zaken. Daarnaast legt het archief de geschiedenis vast van de stad met foto's en artikelen die er in de afgelopen 33 jaar van Almere gemaakt zijn.


Van de 'bescheiden' collectie van zo'n 13.000 foto's en dia's die het archief telt sinds de oprichting van Almere in 1976, is het grootste gedeelte inmiddels gedigitaliseerd en online beschikbaar via digitaalerfgoed.almere.nl. "Dat is het leuke van Almere: een groot deel van de geschiedenis is al vastgelegd", zegt collectiebeheerder van het Stadsarchief, Lucas Veeger. "Wel zijn er veel foto's van gebouwen, minder foto's van mensen. Dat komt omdat veel foto's van gebouwen werden gemaakt in opdracht van de gemeente, die graag de vorderingen van de bouw wilde bijhouden. Vakfotografen maakten al veel foto's die we in onze collectie hebben maar ook van bewoners zelf krijgen we foto's. Die nemen we dan ook allemaal op: er zit tenslotte een verhaal achter."
Van de foto's die op de site geplaatst worden, is bekend wie de foto gemaakt heeft, waar en wanneer de foto gemaakt is en wie er op staan. Veeger: "Maar soms komen foto's letterlijk uit een la van iemand thuis en heeft niemand een idee wie of wat erop staat. Ook de vrijwilligers die ons helpen niet."


Verhaal achter de foto

Die foto's worden vanaf deze week geplaatst in de rubriek 'Blik op toen' van Almere DEZE WEEK. "Hierbij kunnen lezers van de krant helpen bij het identificeren van een foto die voor ons nog veel vragen heeft. Misschien herkennen mensen zichzelf wel, of weten ze wie er nog meer op staan en waarom de foto gemaakt is. Dus dat ze niet alleen het plaatje herkennen, maar ook hun verhaal achter de foto willen vertellen."
Als er meer informatie over een foto bekend is, wordt deze waardevoller voor het archief van de stad. "Ik hoop dat mensen warmlopen voor de geschiedenis van Almere. Wat wij doen raakt tenslotte ook het leven van alle Almeerders, het is ook hun geschiedenis. Ook al is Almere een jonge gemeente, het heeft een historie waar alle bewoners deel van uitmaken."
'Blik op toen' start vanaf deze week op pagina 3 en verschijnt om de twee weken. Suggestie voor het Stadsarchief of ook een mooie collectie voor het archief? Mail naar stadsarchief@almere.nl.

IN KADER
Digitaal Erfgoed Almere

Met de onlangs gelanceerde website digitaalerfgoed.almere.nl heeft het Stadsarchief Almere een start gemaakt met het toegankelijk maken van het volledige beleidsarchief van de gemeente Almere van 1970 tot 1994. Hiervan is de periode 1970-1983 van openbaar. Er wordt momenteel hard gewerkt om ook de rest digitaal beschikbaar te stellen.