Nieuwe sloep 'De Waternimf' wordt opgeknapt door leerlingen Echnaton Sloeproeiers in de race voor Harlin

11 februari 2009 08:00

ALMERE - De stichting Sloeproeien Almere heeft na enig speurwerk een nieuwe sloep aangeschaft die 'De Waternimf' is genoemd. Dat was nodig omdat de eerste sloep niet werd goedgekeurd voor het varen van races. De sloep staat ingeschreven voor de grootste nationale race Harlingen-Terschelling op donderdag 22 mei.


Sloeproeien kan gezien worden als het 'rugby' van de roeisport. Sterke mannen en vrouwen racen in sloepen over grote afstand. "We zullen het hoogst noodzakelijke gaan doen om deze mee te kunnen laten doen aan deze wedstrijd", zegt Peter Bouwman van de stichting Sloeproeien Almere. Inmiddels zijn leerlingen van de Echnaton-afdeling Bouwtechniek begonnen om de sloep te schuren en te schilderen.
Bouwman hoopt dat De Waternimf op zaterdag 2 mei de eerste race kan varen. "Dit zal voor ons een graadmeter zijn, zodat we ons als team kunnen gaan verbeteren voor de race Harlingen-Terschellling. Die moet je als sloeproeier eenmaal gevaren hebben."
Die mening is ook Ad Bezembinder van Almere Veertje toegedaan. Hij stelt als sponsor zijn boot beschikbaar om de wedstrijdroeiers naar Harlingen te brengen. "Hopelijk mogen we meedoen, want voorlopig staan we bovenaan de reservelijst."
De stichting heeft het gemeentebestuur uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze historische race en die uitnodiging lijkt geaccepteerd te worden.
Ook Echnaton heeft zich over de sloep ontfermd. "We helpen waar het mogelijk is", zegt Marlies Houkes van de scholengemeenschap in Stad. "Leerlingen van Bouwtechniek nemen de boot nu onder handen en wellicht dat we in een later stadium ook met de Sportklas er nog wat mee kunnen. We vinden het wel een heel bijzonder initiatief."

IN KADER

Roeiers gezocht

Overigens is de stichting nog steeds op zoek naar extra roeiers voor de sloep. "Men zal maandelijks 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor personen tot 18 jaar moeten betalen en de inschrijvingskosten voor de wedstrijden zullen worden verdeeld over de deelnemende personen in de sloep bij die wedstrijden", aldus Bouwman.
Meer informatie: www.sloeproeienalmere.nl.