Noachs' pudding eten voor verbroedering

04 februari 2009 08:00

ALMERE - Ongeveer tweehonderd aanwezigen kwamen vrijdagavond samen op de salonboot 'Prins van Oranje' voor een dialoog over verbroedering van religies. Ter afsluiting kon iedere genodigde de Ashoera, ofwel Noachs' pudding nuttigen.


De salonboot was die avond omgedoopt tot de Ark van Noach. Stichting Waterval uit Almere en Stichting Islam en Dialoog, afdeling Noord-Holland nodigden diverse groeperingen uit voor een avond vol dialoog. Het verhaal van de zondvloed en de Ark van Noach komen zowel in de islamitische als in de joods-christelijke tradities voor. In de moslimtraditie wordt de Dag van Ashoera gevierd door Ashoera-pudding te bereiden en te delen met buren, vrienden en kennissen. Volgens de overlevering is de pudding uit het weinige voedsel samengesteld dat nog op de Ark van Noach was, toen het water tegen het einde van de zondvloed zich begon terug te trekken.

Scherpzinnig

Wethouder Johanna Haanstra opende de avond namens de gemeente. Ook hield Wilma Reinders namens het Humanistisch verbond, als enige niet-religieuze, een ontroerend betoog over hoe culturen kunnen samenkomen met Noachs' pudding als voorbeeld. Reinders: "Van de meest uiteenlopende ingrediënten kan je toch één pudding maken." Freek de Jonge en Rachid Larouz vrolijkten de avond op met scherpzinnig cabaret. Daarna was er nog een panel die de dialoog aanging met elkaar en vragen uit de zaal beantwoordde.
Stichting Waterval organiseerde deze avond omdat 'juist in deze tijd waarin nationale en internationale spanningen aan de orde van de dag zijn de dialoog brood nodig is'. En bovendien stelt zij: 'Zonder dialoog geen vrede'. Tijdens het eten van de pudding konden de aanwezigen elkaar ontmoeten en met elkaar in dialoog gaan.