Nu ook dreigbrief voor moskee Buiten

09 april 2021 08:55

INDISCHE BUURT – Na de dreigbrief aan de moskee in Staatsliedenwijk, heeft nu ook de Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten een dreigbrief ontvangen.

De moskee aan de Bintangweg, kreeg een brief met onder meer de volgende teksten :

'Islam is een dodelijke ziekte die verwijderd moet worden uit de hele wereld.'

'Allah en profeet zijn oplichters.'

'Mensen van de islam zijn criminelen en moeten levend verbrand worden.'

'Turken en Marokkanen moeten het land uit anders worden jullie vergast net zoals de joden in Auschwitz.'

'Sieg heil.'

'Adolf Hitler leeft nog.'

Serieuze dreigingen

Raadslid Hassan Buyatui van NIDA Almere noemt het 'serieuze dreigingen.' "Niet alleen voor de moslimgemeenschap in Almere, maar ook voor de Almeerse samenleving in zijn geheel."

Na de dreigbrief aan de moskee in Staatsliedenwijk kwam NIDA al met schriftelijke vragen over de verantwoordelijkheid die de gemeente hierin heeft. "De burgemeester is aan zet", stelt Buyatui. "Of zorg dragen voor permanente beveiliging of inzetten van cameratoezicht. NIDA Almere dient een motie in."

Buyatui verwijst daarbij naar Artikel 6 van de Grondwet: Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Opspraak

De Omar Ibn Al Khattab Moskee kwam een aantal keer in opspraak omdat het een vermeend haatsprediker had uitgenodigd als spreker. Ook bleek uit een onderzoek van Nieuwsuur en NRC dat er een lijst aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is verstrekt dat de moskee in 2012 geld gevraagd heef aan Saoedie-Arabië. De toenmalig voorzitter van de moskee zei tegenover deze journalisten in een reactie dat er bij verschillende Golfstaten om financiering is gevraagd, maar dat er geen geld is ontvangen.

Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat ze hiermee hun fundamentalistische variant van de islam, het salafisme, exporteren naar Nederlandse gebedshuizen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.