Nuon: laagfrequent-geluid komt niet bij ons vandaan

11 april 2012 05:00

ALMERE – Ook energieleverancier Nuon is bezig met de klacht van Lies Jonkman uit Waterwijk. Het onderwerp over de laagfrequent-geluidsoverlast waar Almere DEZE WEEK 28 maart en 4 april over berichtte, krijgt hiermee een vervolg.


Mevrouw Jonkman denkt dat haar klachten met betrekking tot laagfrequent-geluid (slecht slapen, trillingen voelen rond haar hart, druk op de oren en concentratieproblemen) afkomstig zijn van de warmtekrachtcentrale van Nuon aan de Markerkant. Die zou volgens haar van de gemeente een vergunning hebben gekregen om de capaciteit in een van de ketels op te voeren om Poort van energie te voorzien, wat laagfrequent-geluidsoverlast veroorzaakt.
Melanie Poort, woordvoerder van Nuon zegt dat Nuon meewerkt aan het onderzoek dat de provincie uitvoert. “We geven alle gegevens door die de provincie in het kader van hun onderzoek vraagt. Zoals wanneer heeft er wat gedraaid en hoe lang. Alle klachten nemen we serieus, hoewel de kans ons klein lijkt dat de klachten van mevrouw Jonkman bij ons vandaan komen. Het is namelijk een gesloten systeem, de capaciteit kun je niet zomaar opvoeren. De warmte voor Almere Poort wordt aangevoerd vanaf de Nuon-centrales in Diemen, dat komt door een transportleiding onder het IJmeer. Bij het warmteoverdrachtstation in Poort komt de transportleiding aan land. Deze ‘WOS’ is een gesloten systeem, de druk op het net is altijd hetzelfde. Er gaat geen water in of uit.”
Volgens een woordvoerder van de provincie wordt er momenteel vanuit het provinciehuis een onderzoek uitgevoerd naar de klacht van de Almeerse. "De provincie is toezichthouder op de vergunning die is verleend aan de Nuon. We hebben inmiddels bij Nuon de gegevens opgevraagd waarmee we het onderzoek kunnen uitvoeren. Binnen een tot twee maanden moet daar uitsluitsel over zijn."