NVM: huizenmarkt draait gewoon door

25 maart 2020 00:00

ALMERE – Ondanks dat bijna heel Nederland thuis zit of werkt, draait de huizemarkt gewoon door. Dat laat de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) weten.

Volgens de makelaarsvereniging gaat de bezichtiging van huizen gewoon door en het aantal hypotheekaanvragen bij de Hypotheekshop piekte naar een record. Vorige week waren dat er zo'n 15.000 in heel Nederland. Alleen in 2016 werd dat weekaantal benaderd. Mogelijk is de toename te wijten aan de geruchten dat de hypotheekrente mogelijk zal gaan stijgen. Er is vooral intersse in rentevasteperiodes van langer dan 20 jaar.

De NVM ziet echter ook een toename van het aantal starters dat een hypotheek wil afsluiten. Dat ging met ruim een derde omhoog. Het percentage doorstromers nam met 44 procent toe.

Het is niet te zeggen of de vrees voor een verhoging van de hypotheekrente reëel. Pas de komende weken zal duidelijk worden wat de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt zal zijn. Deskundigen verwachten dat de rente op langere termijn laag blijft en dat ook de huizenprijzen zullen blijven stijgen.

De huizenmarkt draait gewoon verder. (Foto: Adobe Stock/Rudmer Zwerver)