Oer-Primeur 2008 van Flevolandse bodem

12 november 2008 08:00

FLEVOLAND - Nederland kent naast Nieuwe haring en Beaujolais Primeur ook de Oer-Primeur; een oerbrood dat gemaakt is van de allereerste tarweoogst van het seizoen. Dit jaar is de Oer-Primeur voor het eerst gebakken van biologische tarwe van eigen bodem: de Flevopolders.


Het brood vertegenwoordigt alle kwaliteiten van een nieuwe tarweoogst. Het heeft een volle en krachtige geur en je proeft de versheid en het zonnige frisse van de eerste granen. De ronde meergranen bol is verrijkt met maisbolletjes, gierst en lijnzaad. De pompoenpitten, mais- en tarwevlokken waarmee de bol versierd is, maken hem tot een traktatie. De Oer-Primeur is sinds vorige week tijdelijk verkrijgbaar op de bakkerijafdelingen van C1000 en Super de Boer en herkenbaar aan een symbolische tarweaar, die volgens de bakkers een lauwertak van de winnaar symboliseert.

Trots op oogstbaken

Voor de ontwikkeling van de Oer-Primeur hebben alle partijen die een rol spelen in de bakkerijketen intensief met elkaar samengewerkt: de akkerbouwer uit de Flevopolder, de molenaar uit Leeuwarden en de bakker uit Emmeloord. "Het was best spannend om met de invloeden waar iedereen mee te maken heeft geconfronteerd te worden. Het weer bij de akkerbouwer, de keuze van de melange bij de molenaar en de structuur van het brood bij de bakker. Tarwe en dus brood blijft een natuurproduct", aldus Ad Overgaag, coördinator van de Stichting Oerbrood.