Oer-Primeur 2008 van Flevolandse bodem
12 november 2008 08:00
FLEVOLAND - Nederland kent naast Nieuwe haring en Beaujolais Primeur ook de Oer-Primeur; een oerbrood dat gemaakt is van de allereerste tarweoogst van het seizoen. Dit jaar is de Oer-Primeur voor het eerst gebakken van biologische tarwe van eigen bodem: de Flevopolders.
Het brood vertegenwoordigt alle kwaliteiten van een nieuwe tarweoogst. Het heeft een volle en krachtige geur en je proeft de versheid en het zonnige frisse van de eerste granen. De ronde meergranen bol is verrijkt met maisbolletjes, gierst en lijnzaad. De pompoenpitten, mais- en tarwevlokken waarmee de bol versierd is, maken hem tot een traktatie. De Oer-Primeur is sinds vorige week tijdelijk verkrijgbaar op de bakkerijafdelingen van C1000 en Super de Boer en herkenbaar aan een symbolische tarweaar, die volgens de bakkers een lauwertak van de winnaar symboliseert.
Voor de ontwikkeling van de Oer-Primeur hebben alle partijen die een rol spelen in de bakkerijketen intensief met elkaar samengewerkt: de akkerbouwer uit de Flevopolder, de molenaar uit Leeuwarden en de bakker uit Emmeloord. "Het was best spannend om met de invloeden waar iedereen mee te maken heeft geconfronteerd te worden. Het weer bij de akkerbouwer, de keuze van de melange bij de molenaar en de structuur van het brood bij de bakker. Tarwe en dus brood blijft een natuurproduct", aldus Ad Overgaag, coördinator van de Stichting Oerbrood.
Gerelateerd
Ole Tobiasen langer bij Almere City FC
Plaatsen bladkorven uitgesteld
Steunactie hulpdiensten voor ziekenhuispersoneel
Nu ook handen wassen op de markt
Wethouder: 'De Roef wordt opnieuw markeerpunt voor Haven'
Verdachte winkeldief hoest met opzet naar personeel
Fietsroute Trekvogelpad richting Oostvaardersdijk weer open
Danny Lit zingt voor woonzorgcentrum De Kiekendief
‘De Roef is Almeers erfgoed’
Bellen naar huisarts en GGD om test heeft geen zin