Officieel behandelcentrum voor Hepatitis in Flevoziekenhuis

25 april 2012 05:00

ALMERE – Het Flevoziekenhuis heeft sinds begin deze maand een officieel gecertificeerd ‘Hepatitis-behandelcentrum’. In dit behandelcentrum worden patiënten behandeld met een virale hepatitis, zoals hepatitis B en C en co-infecties met HIV.


Een infectie met hepatitis B of C-virus kan leiden tot ernstige leverschade (cirrose) en uiteindelijk zelfs tot de dood door leverfalen of leverkanker. In Nederland zijn naar schatting meer dan 100.000 patiënten met chronische hepatitis B of C, waarvan maar een deel bekend is bij deze patiënten zelf.
Behandeling van virale hepatitis is goed mogelijk, maar behandelschema’s zijn lastig en het gebruik van de geneesmiddelen vergt specifieke expertise. Vooral door de komst van nieuwe en kostbare hepatitis-medicijnen moeten artsen optimaal (bij)geschoold blijven. Als een patiënt tijdig goed behandeld wordt, kunnen levercirrose en leverkanker bij bijna alle patiënten voorkomen worden. Vroege opsporing en behandeling is dus van groot belang.
Op dit moment voldoen veertig Nederlandse ziekenhuizen aan de kwaliteit- en kwantiteitseisen om als Hepatitis-behandelcentrum erkend te worden, waaronder dus het Flevoziekenhuis.