Oliebollenkraam komt pal voor Bakker Bart

26 oktober 2020 00:00

Door Marcel Beijer

 

HAVEN CENTRUM – Ad Balfoort, de eigenaar van Bakker Bart aan de Kruisstraat in Haven, is 'not amused' omdat begin november een oliebollenkraam pal voor zijn winkel komt te staan. Balfoort verkoopt zelf ook oliebollen en ziet maar één oplossing: zijn oliebollen met forse korting verkopen.

 

De mobiele oliebollenkraam stond ieder jaar bij de Vomar supermarkt, even verderop in de Kruisstraat. Maar door de verbouwing aldaar moet de eindejaarskraam verkassen. Balfoort: "Dat is ook redelijk dichtbij, maar in ieder geval bij mij uit het zicht. Omdat de kraam een doorlopende vergunning heeft kreeg hij meerdere alternatieve locaties aangeboden, onder meer bij de Action, maar de uitbater wil per se praktisch bij mij voor de deur staan. Dat kan kennelijk zomaar."

Balfoort probeerde de gemeente tevergeefs op andere gedachten te brengen en ziet nu maar één oplossing: een oliebollenoorlog starten. "Normaal verkoop ik tien oliebollen voor acht euro, nu verkoop ik ze voor vijf euro. Een forse prijsverlaging, inderdaad. Ik zal dit jaar misschien niets aan mijn oliebollen verdienen, maar ik vind dit een principekwestie."

Niet blij
Eigenaar Peter Barlage van de mobiele oliebollenkraam bevestigt dat zijn kraam bij Bakker Bart komt te staan en is daar ook niet blij mee. "Ik moet van mijn plek bij de Vomar weg. Maar de gemeente heeft mij dat verzuimd mede te delen. Ik ben twaalf jaar geleden begonnen op de plek van Bakker Bart, daar moest ik weg omdat de bakker er een winterterras aanlegde en kwam ik bij de Vomar terecht. Ik ben met de gemeente verschillende locaties langsgelopen, zoals bij de Hema. Dat was een mooie plek. Uiteindelijk bleef er nog maar één optie over: de plek bij Bakker Bart. Ik had dus geen keuze."

Viswinkel
Eerder dit jaar klaagde de eigenaar van Hendriks Visspecialiteiten ook al over de concurrentie van een mobiele viskraam op steenworp afstand van zijn winkel aan de Marktstraat. Na lang soebatten legde de viswinkel zich bij het afwijzen van het bezwaarschrift neer. Balfoort wil de strijd niet opgeven. "Ik vind het echt vreemd dat de gemeente zo'n grote vinger in de pap heeft. "Gezonde concurrentie vind ik prima, maar dat er niet aan mijn belangen wordt gedacht is treurig. Daarom die forse korting op mijn oliebollen en ik zal ook proefdagen organiseren waarop Almeerders gratis oliebollen kunnen komen proeven."