Olympiakwartier in sfeerbeeld gevangen

27 november 2009 08:00

OLYMPIAKWARTIER - Olympiakwartier moet een hele mooie wijk worden. Om te spreken in de taal van de stedenbouwkundigen: een woon-werkwijk 'met Amsterdamse allure'. De gemeente wil nog niet veel kwijt over deze wijk "aangezien er nog volop overleg is met de betrokken partijen, De Key, Stadgenoot en TCN."


De gemeentewoordvoerder wilde wel een mooi sfeerbeeld aan de lezers van Almere DEZE WEEK tonen. "Maar verder kunnen we nog niet veel zeggen over deze wijk. De realisatie van Olympiakwartier, waar op dit moment nog geen enkel pand of huis staat, wordt nu voorbereid." De gemeente kon voor het ter perse gaan van de krant ook niet zeggen óf en wanneer er een deadline is voor de partijen. Lachend: "We kunnen al helemaal niet zeggen wanneer de eerste paal geslagen wordt…"
Troef
Toch speelt Olympiakwartier in Poort een belangrijke rol in het nieuwe stadsdeel. Zeker gezien de ambitie van Almere om de vijfde stad van Nederland te worden. Verschillende vooraanstaande architectenbureaus werkten al mee aan de plannen.
De ontwikkeling van het Olympiakwartier en Olympia Office Park - het hart van het stadsdeel Almere Poort - blijft een belangrijke troef bij de ambitie om in 2030 100.000 arbeidsplaatsen in Almere te hebben gerealiseerd. In Almere Poort zijn 30.000 arbeidsplaatsen voorzien, waarvan er 13.000 in het Olympiakwartier en het Olympia Office Park.
De stedelijke bebouwing wordt afgewisseld met een klassieke inrichting van de ruimte, met stedelijke pleinen en parken met gesloten bouwblokken. Verder wordt voorzien in een gevarieerd winkelaanbod en horecavoorzieningen. Het ontwikkelingsplan is opgesteld in nauwe samenwerking met Mecanoo architecten. Andere vooraanstaande architecten zijn MVRDV en hvdn architecten.
De contracten met de betrokken partijen zijn wel getekend, "en", zegt de woordvoerder, "de plannen voor het Olympiakwartier zijn in hoofdlijnen klaar."