Olympiakwartier: stads wonen,werken, winkelen en sporten

25 november 2009 08:00

OLYMPIAKWARTIER - Olympiakwartier wordt het centrumgebied van Almere Poort. Het ligt in het zuiden van het stadsdeel, net ten noorden van het Olympia Officepark, In het kwartier wordt het stadse wonen in moderne, hoge en stevige woonblokken volop gecombineerd met werken in mooie kantoren waarbij vooral veel glas en staal wordt gebruikt. In het Olympiakwartier zullen meer dan 1300 woningen worden gebouwd in allerlei segmenten. Van sociale woningen tot grote dure appartementen.


Samen met het Olympia Officepark wordt ca 330.000 m² aan kantoor en werkruimtes gerealiseerd. Dat is meer dan de helft van alle werkruimte in heel stadsdeel Poort. De stedelijke invulling van het gebied zorgt ervoor dat het profiel van het stadsdeel goed te zien zal zijn vanaf de A6. Het Olympiakwartier is opgebouwd uit een westelijk en oostelijk deel.

Olympiakwartier West

In Olympiakwartier West wordt het wonen en werken gecombineerd met het stadsdeelwinkelcentrum voor Almere Poort en het toekomstige Pampus. Het winkelcentrum zal ongeveer 15.000 m² groot worden. Het wordt een compleet centrum met horeca, (maatschappelijke) dienstverlening, mogelijk een warenmarkt en natuurlijk voldoende parkeergelegenheid.
Olympiakwartier Oost

Olympiakwartier oost is vooral gericht op wonen, werken, onderwijs (ROC) en maatschappelijke voorzieningen (bibliotheek) in combinatie met sport en ontspanning/leisure. Hier staat de topsporthal en is een zwembad gepland. Daarnaast wordt een winkelgebied ontwikkeld met grootschalige winkels voornamelijk gericht op het centrale thema van het gebied: sport en vrije tijd.
Planning

In Olympiakwartier wordt door enkele partijen ontwikkeld. Dit zijn Bam/BNO, Stadgenoot, De Key en TCN. In 2008 zijn met deze partijen overeenkomsten gesloten om in ca 2010-2011 te kunnen starten met de bouw van de woningen, kantoren en voorzieningen. Het station zal naar verwachting in 2012 worden geopend. Voor de winkelcentra (oost grootschalig, west stadsdeelcentrum) zal vanaf ca 2011-2012 worden gestart met de bouw.