Ondernemers Buiten en politieke partijen verbolgen over college“Er moet actie worden ondernomen&rd

29 februari 2012 06:00

ALMERE – De Fractie Sinke heeft het college vragen gesteld aan over het betaald parkeren in Almere Buiten. De partij wil dat het college actie onderneemt op de problemen die het winkelcentrum Buiten ondervindt van het per 1 januari ingevoerde betaald parkeren. Het onderwerp wordt op de Politieke Markt van donderdag 8 maart besproken. Ook Leefbaar Almere heeft een agendavoorstel ingediend.


Fractievoorzitter Martin Sinke: “Het is duidelijk wat het betaald parkeren heeft aangericht: er komen minder mensen naar het winkelcentrum. Er worden bij Albert Heijn negen mensen ontslagen en ook bij de Hema gaat het slecht. Als het bij die grote winkels al niet loopt, heeft dat helemaal gevolgen voor de kleinere winkels. Maar voor Hema en Albert Heijn zijn alternatieven. Mensen gaan gewoon naar een andere winkel, naar de Albert Heijn aan de Evenaar bijvoorbeeld, of naar de Deen waar je wel gratis kunt parkeren.” De C1000 geeft bij besteding van minimaal 25 euro een gratis uitrijkaart. ”Maar de kleine visboer heeft er veel last van, Mensen komen nu niet meer ‘even snel’ een visje halen.”

Discussie

Het steekt Sinke dat het college er zo lang over doet om tot een oplossing te komen. “We hebben 24 januari een agendaverzoek ingediend om te praten over alternatieve oplossingen zoals de eerste twintig minuten vrij parkeren, een parkeerautomaat met slagboom zodat je betaalt voor de tijd dat je er bent of betalen per telefoon. Ons is toen geadviseerd om een brief van het college af te wachten van 8 februari. Ook daarna is het agendaverzoek niet terecht gekomen op de agenda van de Politieke Markt. Nu kan het op 8 maart wel eens een heel zware discussie worden.”
Ook de ondernemers zien niet veel in de voorstellen van de gemeente, die de komende maanden de ontwikkelingen in het betaald parkeren-gebied gaat monitoren voordat actie wordt ondernomen. “Maar tot wanneer dat gebeurt, is ons volstrekt onduidelijk”, aldus Rob van Tweel, voorzitter van winkeliersvereniging Buitenmere. “De belangrijkste boodschap is dat bezoekers moeten blijven komen. Want door niet te komen dupeer je de kleine ondernemers het meest.”
De ondernemers van Almere Buiten zijn 8 maart in ieder geval bij de vergadering over dit onderwerp in het stadhuis.

IN KADER
Belparkeren

Vorige week heeft het college besloten om vanaf medio april 2012 belparkeren in te voeren. Hierdoor kan ook bij parkeren op straat achteraf betaald worden. Parkeerders betalen nooit teveel en ‘kunnen ontspannen winkelen of op bezoek bij vrienden, zonder zich zorgen te hoeven maken over het aflopen van de parkeertijd’, aldus de gemeente.