Onderwijs afgestemd op de persoonlijke leerstijl van het kindSchool 'Leren met Plezier' geopend

20 augustus 2007 10:02

ALMERE - De algemeen bijzondere basisschool 'Leren met Plezier' in Almere Buiten is afgelopen maandag met tien leerlingen officieel geopend. De school heeft een speciaal onderwijsconcept dat is gebaseerd op leren met plezier, waarin leren voor de kinderen een spannende ontdekkingstocht naar kennis wordt.


De eerste schooldag begon met het bedenken van wensen. Schooldirecteur Mary van Dongen: "Kinderen bedachten wensen die bij hen passen. Een kind wilde een groot huis, een ander kind wilde graag hamburgers. Weer een ander kind bedacht een machine waarmee je schapen kunt weggooien. Die wensen hebben we eerst met grote bellen 'weggeblazen' en daarna op een groot vel geschilderd. Een docent van kunstencentrum de Kunstlinie maakte daar samen met de kinderen muziek bij."
Deze methode past bij het onderwijsconcept van de school, dat is gebaseerd op de onderverdeling van de kinderen in doeners, denkers, dromers en beslissers. Alle basisvaardigheden zoals rekenen, lezen en schrijven en alle leervakken worden geleerd met behulp van de leerstijl die past bij het kind. "Dat is ook spelenderwijs leren. Dat gebeurt veel in projecten. Vanmiddag gaan ze met een digitale camera de wijk in om foto's te maken om zo in een ontdekkingstocht de buurt te verkennen. Daarna gaan ze de foto's bekijken en leren ze woorden, door dingen te benoemen", aldus Mary van Dongen.
De leerlingen zijn verdeeld over een klas groep 1/2/3 en een klas groep 4/5. De indeling van de leerlingen naar leerstijl volgt na een aantal maanden. "Je moet jezelf de tijd gunnen om te bekijken hoe ieder kind leert. Tot de kerst kijken we hoe de kinderen reageren op lesstof uit bepaalde methodes, krijgen we een beeld van hoe de leerling leert en wat dat zegt over het leerproces. Daarna delen we de kinderen in in leerstijlen." Meer informatie: www.lerenmetplezierschool.nl