Onderzoek naar criteria Almeers erfgoed

04 februari 2021 08:30

ALMERE - Via het platform Stadsgesprekken Almere wordt onderzoek gedaan naar de waarderingscriteria van Almeers cultureel erfgoed. Wat vinden de inwoners van Almere de belangrijkste voorwaarden voor het aanwijzen van gemeentelijke monumenten of beschermde stadsgezichten? En wat zijn de karakteristieken van het Almeerse erfgoed?

Het onderzoek richt zich op het bovengrondse erfgoed: monumenten, stadsgezichten en landschappen. Waarderingscriteria vormen de meetlat om te bepalen of iets tot het cultureel erfgoed van Almere behoort. Zij bepalen in de toekomst of een gebouw bijvoorbeeld de status van gemeentelijk monument verdient en een wijk de status van beschermd stadsgezicht.

Met het onderzoek wordt toegewerkt naar een handleiding voor het waarderen van het Almeerse erfgoed. Het is geen inventarisatie, maar gaat over het bepalen van waarderingscriteria die passen bij het Almeerse erfgoed. De handleiding vormt een onderdeel van de erfgoednota.

Meedoen

Deel 1 van het onderzoek loopt tot 15 februari en staat nu op de website van stadsgesprekken. Er worden vragen gesteld over sociaal-maatschappelijke criteria. Vanaf 18 februari tot en met 4 maart komt deel 2 online, waarbij inwoners worden bevraagd over over de karakteristieken van de stad.

Het doel is om in korte tijd zoveel mogelijk input op te halen uit te stad. Klik hier om mee te doen aan het onderzoek.

Het voormalig politiebureau aan het Bivak, het eerste officiële monument van Almere.