Onderzoek naar verkoelende eigenschappen van bomenKlimaatarboretum in Regenboogbuurt

08 april 2020 00:00

REGENBOOGBUURT – In de Regenboogbuurt wordt een klimaatarboretum aangelegd; een bomenverzameling die dienst doet als laboratorium. Verschillende soorten bomen worden er getest op hun vermogen om hittestress tegen te gaan.

In de Groene Wig tussen de Siennastraat en de Prismastraat worden 74 bomen geplant. De bomen hebben verschillende eigenschappen, zoals de vorm van de kroon, de takkenstructuur, de vorm en kleur van de bladeren. Bij iedere boom worden temperatuurmetingen gedaan in verschillende weersomstandigheden. De resultaten laten zien hoe de verschillende boomeigenschappen de temperatuur beïnvloeden. "Er wordt dus gemeten hoe effectief de bomen precies zijn, terwijl de bomen hun omgeving al verkoelen. Zo dragen ze bij aan een groene en gezonde stad", aldus de gemeente Almere.

Tweejarig onderzoek

Als onderdeel van het groot onderhoud in de Regenboogbuurt doet de gemeente Almere, samen met groenaannemer BTL en aannemer Dusseldorp, onderzoek naar verschillende manieren om hittestress te verminderen en de Regenboogbuurt te verduurzamen. Bomen spelen daarbij een grote rol. Het klimaatarboretum wordt aangelegd vanuit het onderzoeksproject Urban Forestry van de TU Delft.

De aanleg is deze week van start gegaan. Na afloop van het tweejarige onderzoeksproject worden de bomen verplant op verschillende plekken in en om de Regenboogbuurt.

Er worden 74 bomen geplant die worden getest op hun verkoelende eigenschappen. (Foto: Fred Rotgans)