Ongelukken door pikdonkere fietspaden Hannie Schaftpark

14 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

VERZETSWIJK – De fietspaden in het Hannie Schaftpark zijn 's avonds niet verlicht en daardoor zo pikdonker dat het gevaarlijk is om er te fietsen. Wie geen andere keuze heeft fietst er het liefst met een extra zaklamp in de hand. Onlangs kwam een vrouw er lelijk ten val en reed een pizzabezorger er pardoes de bosjes in.

Het gaat om het Humberpad en het 5 mei-pad. "Omwonenden pleiten al jaren voor fatsoenlijke straatverlichting, helaas tevergeefs", zegt bewoner Arjan Dokman. "Verlichting is volgens de gemeente niet mogelijk, omdat de wandel- en fietspaden onderdeel zijn van de ecologische hoofdstructuur. Een eersteklas drogreden, de Vrijheidsdreef direct naast het Hannie Schaftpark is wél felverlicht, evenals de fietspaden aan de andere kanten van het park."

Dokman lacht bij het idee dat het 5 Meipad 'ecologisch' genoemd wordt. "We hebben het over een fietspad plus trottoir, met daarnaast twee meter gemeentegroen. Intussen lopen Verzetswijkers er 's avonds met zaklampen, enkele buurtbewoners hebben verblindende bouwlampen op hun huis geschroefd om een stukje stoep en fietspad te verlichten."

Reflectorpaaltjes

Onlangs kwam een fietsster lelijk ten val toen ze op het 5 mei-pad de afslag naar het Humberpad niet goed kon inschatten. Na dat incident plaatste de gemeente plastic reflectorpaaltjes op de kruising. Inmiddels zijn die paaltjes weer weg.

Volgens een woordvoerder van de gemeente worden in Almere alleen de fietspaden verlicht die deel uitmaken van het hoofdfietsnetwerk. "Op alle anderen fietspaden is geen verlichting aanwezig.

Daarnaast bestaat er geen ecologische hoofdstructuur meer, dat heet tegenwoordig NNN (NatuurNetwerkNederland). Het Hannie Schaftpark maakt daar geen onderdeel van uit."

De woordvoerder laat ook weten dat de geplaatste reflectorpaaltjes inderdaad weer verdwenen zijn."De sloten van deze paaltjes waren defect. Nieuwe zijn ondertussen besteld en ze worden dus ook weer snel teruggeplaatst."

De kruising van het 5 mei-pad en Humberpad. De geplaatste reflectorpaaltjes zijn verdwenen. (Foto: Fred Rotgans)

Gerelateerd

Kringloop
HV Almere