Oogarts deelt gratis vuurwerkbril uit bij 2Wielercentre

08 januari 2010 08:00

STEDENWIJK - Oogarts Vivianne Oen van het Flevoziekenhuis deelde op 30 december gratis vuurwerkbrillen uit aan de eerste kopers van vuurwerk. Dit vond plaats bij 2Wielercentre in Stedenwijk.


Bij het overhandigen van de vuurwerkbrillen gaf Oen uitleg over de gevaren van oogletsel in combinatie met het afsteken van vuurwerk. De meeste bezoekers waren erg blij met de bril. Het Flevoziekenhuis wilde met deze actie oogletsel bij Almeerders voorkomen. Ook dit jaar is voor 2 euro de speciale vuurwerkbril te verkrijgen in het Flevoziekenhuis bij de poli Oogheelkunde en de Spoedpost Almere.
De specialiste had daarbij voor het 2wielercentre gekozen omdat zij via devuurwerkwinkel.nl het allerbeste en veiligste vuurwerk van Nederland verkopen.

Omstanders

Meer dan veertig procent van de mensen die in het ziekenhuis terechtkomen hebben oogletsel opgelopen bij het zelf afsteken van vuurwerk. "Schrikbarender is eigenlijk dat bijna zestig procent van de slachtoffers omstanders zijn", vertelt Oen. "Daarom is het heel verstandig om als omstander ook een bril op te doen." Een kwart van de slachtoffers wordt blind. Merendeel van de vuurwerkslachtoffers is tussen de drie en achttien jaar oud.
Het aantal oogletsels tijdens een jaarwisseling in Nederland is de helft van het aantal Amerikaanse oogletsels bij militairen in Irak in 3,5 jaar.