Ook De Ontdekking heeft certificaat binnenDe Waterhoek officieel Daltonschool

22 oktober 2008 07:00

ALMERE - De scholen Waterhoek uit Waterwijk en De Ontdekking uit Noorderplassen-West mogen zich sinds afgelopen donderdag officieel Daltonschool noemen.

Directeur Luc de Boer van De Waterhoek is trots op het verkregen certificaat. "Het was best een klus. Het hele traject heeft vijf jaar geduurd. Zowel leraren als leerlingen hebben aan het Daltononderwijs moeten wennen. De hele organisatie binnen de school is omgebouwd."
In het Daltononderwijs krijgen leerlingen niet les volgens de ouderwetse, klassikale methode. "Leraren geven instructies over de verschillende samengevoegde vakken", legt De Boer uit. "Maar ze laten de leerlingen vrij de weektaken oppakken. En hoe en met wie. Ze leren zo samenwerken en goed plannen." Aan het eind van de week controleert de leerkracht de takenlijst. "De leerlingen moeten zich verantwoorden voor wat ze gedaan hebben en zijn natuurlijk verantwoordelijk voor het resultaat. De hele school is aangepast op het Dalton-onderwijs. De open lokalen nodigen uit tot goed samenwerken."
Hans van Kooten van De Ontdekking uit Noorderplassen-West is ook trots: "Net als bij De Waterhoek volgden onze leraren een tweejarige opleiding om officieel Dalton-onderwijs te kunnen en mogen geven." Met 210 leerlingen en elke dag nieuwe aanwas is in vier jaar tijd het traject afgerond. "Ook een hele prestatie", vindt Van Kooten. "Want we bestaan pas vier jaar en er staat officieel een jaar meer voor om het certificaat te krijgen."
Voor meer informatie: www.dewaterhoek.nl en www.obsdeontdekking.nl.