Ook Haven Festival geannuleerd

01 mei 2020 00:00

HAVEN – Het Almere Haven Festival, dat gepland stond op 4, 5 en 6 september dit jaar, gaat niet door. De huidige Corona-crisis zorgt voor te veel onzekerheid bij alle partijen, aldus organisator Almere City Marketing. In overleg met de gemeente, sponsoren en andere betrokkenen is dit besluit genomen.

Het festival, dat in 2020 haar 20-jarige jubileum zou vieren, kan elk jaar rekenen op landelijke bekendheid door de bijzondere concerten en klassieke programmering. Ook andere onderdelen zoals de brocante- en de antiekmarkt, de culinaire havenkom-proeverij en andere maritieme activiteiten worden jaarlijks bezocht door circa 65.000 mensen.

Jubileum

De voorbereidingen voor het festival waren in volle gang. De 2020-editie zou bovendien dit jaar een aantal vernieuwende programmaonderdelen en locaties bevatten om het jubileumjaar een extra feestelijk accent te geven. Het verbod op evenementen loopt tot 1 september, 3 dagen voor aanvang van het grote festival. Naast een mogelijke verlenging van het verbod is de kans groot dat de anderhalve meter norm dan nog geldt.

Corona

Door de organisatie is goed gekeken naar alternatieve scenario's om het festival binnen die regels alsnog plaats te kunnen laten vinden. In de praktijk blijkt dat echter onmogelijk. Orkesten kunnen momenteel niet repeteren en op 1,5 van elkaar spelen is niet haalbaar. Gezien de hoeveelheid mensen die op het festival afkomt is het onmogelijk om het publiek voldoende afstand te garanderen.

2021

Het downsizen van het festival is als mogelijkheid ook bekeken, maar alle stakeholders waren het erover eens dat dit festival echt in haar volle kracht moet blijven bestaan, helemaal in een jubileumjaar. Inmiddels zijn de pijlen van de organisatie volop gericht op 2021, waarbij het jubileum van het Almere Haven Festival alsnog uitbundig gevierd zal worden in Haven.

Het Haven Festival staat garant voor duizenden bezoekers. Vanwege corona gaat het festival dit jaar niet door. (Foto: Maarten Feenstra)