Oordeel Commissie Gelijke Behandeling:'Verboden onderscheid gemaakt tijdens Lowlands'

14 december 2011 06:00

ALMERE - In augustus 2010 kreeg Bureau Gelijke Behandeling Flevoland een melding van een bezoekster van muziekfestival Lowlands, 19 tot en met 21 augustus in Biddinghuizen. Zij meldde dat ongeveer dertig mensen van Poolse afkomst door de beveiliging van Lowlands van het festivalterrein verwijderd waren. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelt dat er sprake was van verboden onderscheid op grond van nationaliteit en/of ras bij het aanbieden van een dienst.


Volgens de meldster werd mensen tijdens het rapen van bekers eerst gevraagd naar het identiteitsbewijs en als zij een Pools paspoort lieten zien, werden ze aangesproken op hun gedrag en uiteindelijk van het terrein verwijderd. Mensen die een Nederlands paspoort hadden mochten verder lopen. De meldster voelde zich gediscrimineerd op grond van haar nationaliteit/afkomst en heeft daarom een melding gedaan.
Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft advocaat Jelle Klaas, in overleg met Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, namens 23 van de Poolse festivalbezoekers de Commissie Gelijke Behandeling om een oordeel gevraagd. De organisatoren en het beveiligingsbedrijf gaven aan dat deze mensen hinderlijk gedrag vertoonden, maar konden niet aangeven waaruit dit gedrag bestond. De Poolse bezoekers gaven aan dat hen tijdens het festival bij het bekerrapen door de beveiligers naar hun nationaliteit/afkomst is gevraagd en dat zij van het terrein verwijderd zijn toen zij vertelden dat ze uit Polen kwamen of de Poolse nationaliteit hadden.
De Commissie stelt dat de organisatoren niet hebben kunnen bewijzen dat zij geen onderscheid hebben gemaakt. Het oordeel van de Commissie is dan ook dat er sprake is van verboden onderscheid op grond van nationaliteit en/of ras bij het aanbieden van een dienst.