Op weg naar zelfstandigheid met Internationale Vrouwendag

07 maart 2010 08:00

HAVEN CENTRUM - Internationale Vrouwendag, maandag 8 maart, wordt in Almere uitbundig gevierd in Avanti en in theater De Roestbak in Almere Haven. De organisatrice van het geheel is Brigitte Helbo. Zij werkt als vrijwilligster bij Avanti en zit eveneens in de regiegroep van 'Almere Doet Mee'.


Het thema van 8 maart is dit jaar afgeleid van het 'Europese jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting' en is vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling.
Zes Almeerse actrices, geboren in Nederland, Italië, Marokko, Frankrijk en Suriname, voeren in De Roestbak een komisch theaterstuk op met de titel 'Welkom in het Kenniscafé'. Zij zijn amateurs die onder leiding van regisseur Henk Jansen (van Zinspelen) een deels door henzelf gemaakt stuk spelen over vrouwenlevens in Almere. Het gaat over de persoonlijke ontwikkeling van deze vrouwen op weg naar zelfstandigheid. Het stuk wordt omlijst door het Alomtonenkoor met aan de voorstelling aangepast repertoire afkomstig van hun nieuwe cd.
Voorafgaand aan het toneelstuk treedt dichteres en schrijfster Mohiba Khalil op, schrijfster van 'De schreeuw van een kind'. Mohiba is Palestijnse van geboorte en werd in Israël katholiek opgevoed. Ruim twintig jaar geleden emigreerde zij naar Nederland. In haar werk gaat Mohiba in op thema's als geloof cultuur, liefde, geluk en oorlog.

Wisselprogramma

Het wisselprogramma, waarbij bezoekers zelf kunnen bepalen waar ze aan deelnemen, is van 17.00 tot 22.30 uur en deelname kost 5 euro. Avanti zou Avanti niet zijn als het geheel niet zou worden omlijst met lekkere internationale hapjes en drankjes en een informatiemarkt. Toegangskaarten kunnen worden besteld door een mailtje te sturen naar 8maartavanti@gmail.com. Er kunnen tweehonderd mensen deelnemen, als mannen willen aanschuiven kan dat.
Binnen het netwerk Almere Doet Mee is afgesproken om in het Armoedejaar 2010 tenminste vijftien activiteiten te organiseren in de vorm van een estafette. De viering van Internationale Vrouwendag in Avanti is de derde Almeerse activiteit in het Europese Armoedejaar 2010.