Opbrengst Vrouwenwoensdag geheel naar goede doelMindfulness is populair

21 april 2010 07:00

FILMWIJK - Op tal van locaties door heel Nederland hebben vrouwen op woensdag 14 april workshops kunnen volgen over diverse onderwerpen. Alle opbrengsten gingen naar het goede doel Plan Nederland. Tijdens deze 'Vrouwenwoensdag' stond in Almere het thema mindfulness centraal. "Een populair thema", beaamt de Almeerse coach Anita Keesman.


Keesman heeft een eigen coachpraktijk in Filmwijk 'Inzicht biedt Uitzicht'. Vanuit deze praktijk biedt zij verschillende mindfulness-workshops aan. "Tien dames waren woensdagavond bij elkaar om met dit onderwerp aan de slag te gaan." De avond had extra impact omdat de volledige opbrengst naar Plan Nederland ging. "Het is bestemd voor het Women in Control Fund, die microkredieten voor vrouwen verstrekt."

Innerlijke rust

Mindfulness is een woord dat de laatste tijd veel opduikt in de media. "Wat het is?" zegt Keesman. "Het is een eeuwenoude levenshouding afkomstig uit het Boeddhisme, overgewaaid naar het westen vanwege de positieve effecten." Volgens de Almeerse coach kan iedereen door met zijn aandacht bewust in het hier en nu te zijn, oude patronen los te laten, uiteindelijk innerlijke rust bereiken. "Daarom spreekt mindfulness mensen ook zo aan. In het dagelijkse leven is iedereen veel bezig met het verleden of de toekomst, balend van dingen die niet gedaan zijn of zorgen makend over dingen die ieder zelf nog moet doen. Hierdoor vergeet iedereen te genieten van al het moois."
Tijdens de workshop leerden de deelnemers dat mindfulness niet per sé inhoudt dat ze heel veel tijd moet stoppen in mediteren. "De kunst is vooral om te genieten van het moment en alle zintuigen in te zetten en de ademhaling hiervoor te gebruiken." Keesmans tip: "Mediteren helpt, maar doe vooral alles met aandacht."