Open dag over de teek en ziekte van Lyme

04 mei 2011 05:00

ALMERE - Jaarlijks worden meer dan miljoen mensen door een teek gebeten. Meer dan dertigduizend van de teken is besmet met de borrelia-bacterie, ofwel de ziekte van Lyme. De oorspronkelijke naam hiervan is Lyme-borreliose.


Zaterdag 7 mei is er van 10.00 tot 17.00 uur in het Natuurpark Lelystad in paviljoen De Waterlely een open dag van de teek, waar voorlichting wordt gegeven en doorlopend een presentatie is over de ziekte.
Flevoland heeft een vereniging voor ziekte van Lymepatienten waar mensen die te maken krijgen met teken en de ziekte van Lyme terecht kunnen voor voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. De Almeerder Arie Verweij is coördinator bij deze vereniging.

Lyme: complexe behandeling

De teek is een klein spinachtig beestje dat veel leed kan veroorzaken. Je kan ziek worden er kunnen verlammingen voortreden en in het ernstigste geval kom je te overlijden. Teken komen voor in de tuinen, de perkjes, in gras, in struikgewas in het bos, weidegebied. Het bestrijden van de ziekte is complex. De ernst van de ziekte wordt door de mensen zelf, artsen/arboartsen en specialisten vaak onderschat en niet altijd onderkend. De richtlijnen waar artsen/specialisten mee moeten werken zijn in Nederland niet afdoende. Diverse mensen gaan naar het buitenland om daar een behandeling te krijgen. Helaas worden de hoge kosten van die behandeling meestal niet door de verzekeringen vergoed. Een burgerinitiatief met 70.000 handtekeningen is onlangs in de kamercommissie behandeld en hopelijk wordt het behandeld in de Tweede Kamer.