Oprichter Ylanga Blinker: "We hebben een goede mix van wit/zwart publiek"Stichting Afrique-Car

16 april 2010 07:00

ALMERE - Vijf jaar geleden begon de Almeerse Ylanga Blinker met de stichting Afrique-Carib. Festival Afrique-Carib, op zondag 27 juni in het stadshart, zal een vrolijke zesde editie worden met als thema 'Crossing Borders by Building Bridges'.


"Gebrek aan kwalitatieve programmering van onbekende Afrikaans-Caribische muziekgenres was voor mij de reden om met het festival te beginnen", zegt Ylanga. "Sinds ik in Almere woon zie ik dat te weinig nieuwe Nederlanders in contact komen en blijven met hun autochtone medemens. Daarom besloot ik het initiatief te nemen tot de organisatie en uitvoering van Festival Afrique-Carib."Het festival is begonnen om op eigentijdse wijze belangrijke vraagstukken zoals maatschappelijke participatie en integratie centraal door middel van dans, muziek en dialogen aan te kaarten. Nu, vijf edities verder, is de concentratie om ijzersterke muzikale producties.
Door haar werkzaamheden in The Gambia is Ylanga zich ervan bewust geworden dat autochtonen en niet-autochtonen van elkaars activiteiten of bestaan niet of nauwelijks op de hoogte zijn. "Kennis en ideeën worden niet uitgewisseld en het wiel wordt vaak opnieuw uitgevonden. Ik zie dat met name jongeren behoefte hebben om op ontspannen wijze iets van elkaars cultuur, gewoonten en gedachtegoed te leren." Dat doet ze bijvoorbeeld met het project Werk-Weekend, een project om kinderen van 8 tot 12 jaar te 'empoweren' en door de organisatie van de Kleurrijke Spelen, voorheen de 'Almeerse Spelen'. "In het kader van het WK in Zuid-Afrika, trekken we het breder met het opstellen van landenteams en een muzikale omlijsting."

Spread your Wings & Xplore in Afrique-Carib - Zuid Afrika

In 2007 heeft stichting Afrique-Carib het project 'Spread your Wings & Xplore in Afrique-Carib' georganiseerd. Vijftien Nederlandse jongeren van negen diverse etniciteiten (Aruba, Curaçao, Dominica, Ghana, Nederland, Sierra Leone, Somalië, St. Maarten en Suriname) spraken met veertien Zuid-Afrikanen over de thema's sex, identity en culture. Deze thema's werden verwerkt in zeven theaterstukken. "Dat was een super project, iemand kan ons hier 's nachts voor wakker maken!"
Het contact tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse jongeren is tot de dag van vandaag in stand gebleven!"
Festival Afrique-Carib

Van achthonderd bezoekers in 2005, naar ruim 22.000 bezoekers in 2009: Festival Afrique-Carib, traditioneel gehouden op het Stadhuisplein, wordt met het jaar drukker bezocht. Ylanga: "De eerste jaren was dat flink aanpoten. Er moest een projectplan komen, de financiering moest ik rond krijgen, ik moest de juiste mensen om me heen verzamelen. Maar door de goede programmering van gewilde artiesten kwam er de afgelopen jaren veel publiek op af. Dit jaar hebben we meer aandacht voor cross-over en komen er drie nieuwe muziekgenres bij." De succesformule voor het Festival? "Wij zijn trendsettend in de programmering en weten op de juiste plekken te adverteren", zegt Ylanga. "Het schijnbaar onbereikbare hebben we bereikt: we hebben een goede mix van wit/zwart publiek. Daarnaast hebben we een achterban weten te bereiken die trouw is aan het festival.
Voor meer informatie, e-mail Ylanga Blinker: info@afrique-carib.nl. Of kijk op www.afrique-carib.nl.
(Foto's: aangeleverd)