Oudere bewoners van De Gouwen:"Wij willen de gezelligheid terug"

03 februari 2010 08:00

DE GOUWEN - De bewoners van de Brongouw in Almere Haven vinden dat er te weinig te doen is in De Gouwen. Nu ze, na buurthuis De Gouwen en supermarkt de Spar ook nog de brievenbus in de straat kwijt zijn, is het tijd voor actie.


De 73-jarige mevrouw Schat-van Wockel is één van de bewoners van de ongeveer honderd 55-pluswoningen tegenover voormalig buurthuis De Gouwen. "Dat buurthuis was voor ons de plek om even bij elkaar te komen. Er zitten nu Sikhs in. Daar hebben we zeker geen last van, maar ook geen plezier. We kunnen er niet meer terecht." Ook in de Brongouw zat supermarkt Spar, die inmiddels is overgenomen door Albert Heijn en nu dienstdoet als magazijn. "Dus moeten we naar het centrum van Almere Haven voor onze dagelijkse boodschappen", vervolgt mevrouw Schat, "en dat is te ver om te lopen. Dus gaan we met de bus, maar met de gladheid is dat niet makkelijk."
Mevrouw Schepers, ook een bewoonster van de Brongouw, beaamt de opmerkingen van mevrouw Schat. Ze woont een paar huizen verderop in de galerij. "Er stond een brievenbus op de hoek, die is weggehaald. Dat is niet erg maar er wonen hier zeker acht mensen die in een rolstoel zitten of met een rollator lopen. De andere brievenbus is voor hen te ver."

Buurthonk

De bewoners komen nu één keer per week bij iemand thuis bij elkaar, "voor de gezelligheid, soep met stokbrood en een potje Rummicub", zegt mevrouw Schepers. "Maar liever willen we iets als een buurthuis of 'honk' waar we één of twee keer per week bij elkaar kunnen komen." De dames nemen het 'buurthonk' van woningcorporatie De Alliantie in De Meenten als voorbeeld voor hun wijk. "Een plek waar we gezellig bij elkaar kunnen komen om te dansen, te eten, een kopje koffie te drinken en te klaverjassen. Zoiets willen wij hier ook wel realiseren met woningcorporatie Ymere. We willen dus wel, maar hebben leiding nodig."
De plannen voor een winkelcentrum in de Ambachtsmark met een grote Albert Heijn vinden de dames niks. "Liever hebben we een kleine supermarkt in de buurt, waar je elke dag even naartoe kunt voor een paar boodschapjes", zegt mevrouw Schat. "De Gouwen is gewoon een achtergebleven wijk waar niets te doen is." Mevrouw Schepers vult aan: "Wij willen de gezelligheid terug! Voor het buurthuis van de Sikhs zijn er overal parkeerplaatsen aangelegd, dat maakt het heel ongezellig. Ze willen Almere toch groen hebben? Laat ze dan wat bloembakken neerzetten, dat vrolijkt de buurt op."
Meepraten over dit onderwerp?

Bent u het eens met de bewoners van de Brongouw? Of juist niet? U kunt uw mening kwijt door te reageren op de Stelling DEZE WEEK: 'Haven ís nou eenmaal een saai stadsdeel' op www.almeredezeweek.nl. Mailen kan ook: redactie@almeredezeweek.nl.