Ouderen maken kennis met computer Computerangst overwinnen op het Evenaar Festival

12 mei 2010 07:00

BUITEN - Ouderen worden niet vergeten tijdens het Evenaar Festival op zaterdag 29 mei. De ComputerPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds staat dit jaar op het festival.


De ComputerPlusBus is voorzien van computers waarmee digibete ouderen onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers van het Mooiste Contact Fonds van KPN, kennis kunnen maken met de mogelijkheden van de computer.
Het ouderlijk huis terugvinden op Google Earth, de Hyvespagina van een kleinkind bekijken, de eerste e-mail versturen of een speciaal voor de ComputerPlusBus ontwikkeld memory-spel spelen, het is allemaal mogelijk. Na deze kennismaking wordt samen met de vrijwilliger gekeken naar een geschikte beginnerscursus in de buurt.

Wereld vergroten

Het internet maakt het makkelijker contact te houden met kinderen en kleinkinderen. Het vergroot de wereld van ouderen en helpt zo eenzaamheid te bestrijden. Van de 65 tot 74-jarigen heeft 54 procent een computer en 42 procent een internetaansluiting. Van de 75-plussers bezit slechts 24 procent een computer en beschikt 18 procent over internet. Het computerbezit neemt geleidelijk af met het oplopen van de leeftijd. Er is dus nog een grote groep ouderen die niet profiteert van de voordelen van de computer, terwijl dit juist een zeer geschikt medium is om in contact te blijven met anderen en de zelfredzaamheid te vergroten.
In 2008 en 2009 heeft de bus 280 locaties in heel Nederland bezocht waarbij ruim achtduizend digibete ouderen kennis hebben gemaakt met de computer en internet. Ruim de helft van de bezoekers waren 75 jaar en ouder. Het doel is duizenden ouderen hun computerangst te laten overwinnen en te zorgen dat ze de leuke en informatieve elementen van de computer en internet ontdekken die voor hen interessant zijn.
Kijk voor meer informatie op www.evenaarfestival.nl.