Ouderenbingo in De Kiekendief"Leuk dat jongeren dit voor ouderen doen"

11 maart 2009 08:00

STAD CENTRUM - De bewoners van zorgcentrum De Kiekendief in Almere Stad waren afgelopen donderdag zeer te spreken over hun jeugdige bezoek. Vier Vmbo-leerlingen van de afdeling Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV) van Echnaton hebben de bewoners én bezoekers met hulp van 'Kan wél! Jongeren' de hele dag in het zonnetje gezet.


Het project is ontstaan op initiatief van de organisatie 'Kan Wél! Jongeren', die de leefbaarheid in wijken wil bevorderen. De opdracht van de organisatie aan de vierdejaars SDV-leerlingen luidde dan ook: bedenk een buurtactiviteit voor Almere Stad-Oost. Uit alle plannen heeft 'Kan Wél!Jongeren' en woningcorporatie Ymere twee projecten gekozen die met geld en begeleiding van 'Kan Wél!Jongeren' uitgevoerd worden.
'Bingo voor ouderen' in De Kiekendief was het winnende idee van de leerlingen Dinah Bousché, Steven Leenders, Fleur Bollebakker en Bas van Zutphen uit klas D4L van Echnaton. In totaal hadden zij vijf weken de tijd om alle voorbereidingen voor de dag te treffen. "Dat kostte veel tijd. We hebben nog veel na schooltijd moeten doen", zegt Fleur. "Sport en hobby's heb ik af moeten zeggen om aan het project te werken."
De leerlingen hebben er zelf voor gekozen om iets voor ouderen te doen. "We vinden het leuk om die mensen een mooie dag te bezorgen. En je krijgt er veel voor terug", zegt Steven. "We kregen veel leuke reacties van de bewoners en merken dat ze het echt waarderen. Ze vinden het leuk om met ons te praten."

Verwenmarkt

In de ochtend was er een 'verwenmarkt' waar bezoekers hun nagels, haren of make-up konden laten doen door leerlingen van de afdeling Zorg&Welzijn van Echnaton. In de middag was er bingo en een loterij. Mevrouw Zeelt (89) woont bijna zes jaar in De Kiekendief. "Leuk dat ze dit voor ons organiseren. Ik ga graag met jongeren om, ze hebben vaak leuke dingen te vertellen." 'Ome Jaap' moest kiezen wat hij ging doen: naar de Amsterdamse middag, of bingo spelen in De Kiekendief. Hij koos voor de bingo. "Dit is erg gezellig. Er zijn hier veel actieve ouderen die graag iets ondernemen en het is leuk dat jongeren vandaag iets doen voor de ouderen."