Overheid roept op om te helpenHalf miljoen landgenoten spreekt taal niet

10 september 2008 07:00

ALMERE - Ruim 500.000 mensen die in Nederland wonen, spreken geen of onvoldoende Nederlands. Om mee te kunnen doen in dit land is het belangrijk dat iedereen de taal spreekt. Daarom roept de rijksoverheid nu álle Nederlanders op hun steentje bij te dragen.

Door een inburgerings- of taalcursus te doen, taalcoach te worden of door als werkgever of winkelier bijvoorbeeld een taalstage aan te bieden. "Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil met mensen omgaan en hier gaan werken. Het begint allemaal met Nederlands praten", vertelt Fahima Yousufi uit Afghanistan. Zij vindt de cursus Inburgeren een aanrader voor iedere nieuwe Nederlander. Evenals een taalcoach nemen: dit is de kans om met een Nederlander in contact te komen. Fahima Yousufi (27 jaar) kwam in 2006 naar Nederland, na haar huwelijk met de Afghaan Jiwed Mohammed die hier sinds 1998 woont. In 2007, een jaar na de geboorte van hun dochter, kreeg zij een uitnodiging van de gemeente voor de cursus Inburgeren. "Dit is een prachtig cadeau. Ik voelde me eerst heel alleen, mijn man ging uit werken en mijn familie was in Afghanistan. Door de cursus heb ik vriendinnen gekregen. Ik kan nu gewoon Nederlands praten op het consultatiebureau en de crèche."
Na het eerste half jaar kreeg Fahima via school een taalcoach: een vrijwilligster die anderhalf uur per week met haar oefent. "Met Doortje kan ik Nederlands oefenen en haar dingen over Nederland vragen. We gaan ook wel eens naar het museum en ik ben al bij haar thuis geweest. Zij is mijn vriendin."
Meer informatie: www.hetbegintmettaal.nl.