Overmacht en aanhoudende sneeuwbuien oorzaak van gladheidGlibberen door winkelcentrum Stad

30 december 2009 08:00

STAD CENTRUM - Het was glibberen en glijden met de sneeuw vorige week. Vooral in het stadshart moest het winkelend publiek uitkijken. Door de sneeuwval en vrieskou werd de ondergrond spekglad. De tapijten waar zondag 20 december op gelanglaufd werd, boden uitkomst.


Het was dringen op de smalle tapijtjes. Want daarnaast lag een dikke laag vieze sneeuw waar bezoekers geen grip op hadden. Omdat de sneeuw tot in de winkels was gelopen, was het ook daar vaak glad of waren matten doorweekt van gesmolten sneeuw. Mevrouw Rademaker beklaagde zich over de gladheid: "Het is niet normaal zoals oudere mensen in het stadscentrum lopen te glibberen. Waarom wordt er niet gepekeld?"
De PvdA Almere maakte zich eveneens zorgen om de problemen met gladheidbestrijding en ging dinsdag 22 december op pad met de mensen van de strooi- en veegploegen om te zien tegen welke problemen zij met deze sneeuw aanlopen. "De problemen met gladheidbestrijding in Almere blijken niet te wijten aan de strooi- en veegploegen, maar aan de aanhoudende sneeuwbuien en sterk verminderd verkeer", aldus lijsttrekker Alphons Muurlink en fractieassistent Tim Roos na het bezoek. "Alleen op wegen waar veel auto's rijden wordt het strooizout goed opgenomen, het verkeer moet de gestrooide pekel met sneeuw en ijs mengen. Waar weinig verkeer is, blijft het strooisel liggen. Ook de vele klachten over gladheid in het stadshart zijn aan overmacht toe te schrijven. De veegploegen konden hun werk niet doen vanwege de drukte van winkelend publiek, en problemen met de mat die speciaal voor het evenement X-treme X-mas was neergelegd. Pas later kon effectief gestrooid en geveegd worden."

Zelf pekelen

Verspreid door heel Almere staan er op zeventig locaties kisten met grote hoeveelheden strooizout. Almeerders mogen daar bij sneeuw, gladheid en ijzel gratis uit pakken om zelf te pekelen. Mevrouw Rademaker: "Ik heb gehoord dat het straatje voor het huis van burgemeester Annemarie Jorritsma dagelijks gepekeld wordt. Wat kost dat niet? Dan kunnen ze beter wat werklozen inhuren om de fietspaden te pekelen 's morgens. Ik heb nog de gemeente gebeld, maar die zeggen dat ik zelf mag gaan pekelen door een emmer strooizout te halen bij het winkelcentrum. Daar staan speciale bakken. Ik kan daar nog wel komen, maar ouden van dagen toch niet meer? Trouwens, die bak hier in Kruidenwijk is met een rotje tot ontploffing gebracht. Daar is niet veel van over."
IN KADER
Nulpunt

Wanneer de weersvoorspelling voor de lokale omgeving aangeeft dat de temperatuur het nulpunt zal naderen, staat de gemeente klaar om te gaan strooien. Bij verwachte gladheid wordt de gladheidmanagers tijdig gewaarschuwd door de externe meteoroloog. De gladheidmanager bepaalt het moment waarop een strooiactie start. Daarnaast zijn inwoners van Almere verplicht om hun eigen stoep of voetpad grenzend aan de woning sneeuwvrij en begaanbaar te houden. Op www.almere.nl is te vinden waar de strooizoutkisten staan; grijze bakken met een oranje deksel. Ook bij de recyclingperrons kan gratis strooizout afgehaald worden.
Meepraten over dit onderwerp?

Reageer op de stelling: 'met sneeuw is het stadscentrum één lange glijbaan!' via de website www.almeredezeweek.nl.