Partij voor de Dieren tegen slacht lammetjes

18 augustus 2020 13:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – De Partij voor de Dieren noemt het 'waardeloos en waardenloos' dat de stichting Stad & Natuur volgende week 119 zuiglammetjes wil slachten. Stad & Natuur stelt dat slacht soms onvermijdelijk is.

In een e-mail biedt Stad & Natuur het lamsvlees aan. De dieren worden geslacht omdat ze 'geen waarde voor de kudde' zouden hebben. Fractievoorzitter Leonie Vestering noemt de e-mail 'walgelijk'.

"Deze jonge dieren worden aangeprezen om hun 'unieke smaak' omdat ze nog zogend zijn en geen gras hebben gegeten", schrijft Vestering op Facebook. 'Zo'n omgang met dieren: dat is waardenloos! Stop de slacht van deze lammetjes.'

Directeur Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur geeft toe dat de 'tone of voice' van de e-mail niet erg zorgvuldig is gekozen. "Daar bieden we onze verontschuldigingen voor aan. Er zijn natuurlijk altijd mensen die tegen het eten van dieren zijn. Dat mag en in ons educatieve programma werpen we de vraag ook op of dat wenselijk is."

Noodzakelijk

Toch is de slacht noodzakelijk, stelt Bronkhorst. "Er grazen twee kuddes in Almere en in de zomer heb je meer grazers nodig dan in de winter. Dan zijn er domweg teveel. We proberen de dieren het liefst elders te plaatsen, maar dat lukt helaas niet altijd. Vooral rammetjes zijn moeilijk te herplaatsen. We konden er maar negentien kwijt. Dan zit er niets anders op dan ze te laten slachten. Dat doen we zo netjes mogelijk: de dieren worden in kleine groepjes naar de slager gebracht, zodat het zo min mogelijk stress oplevert."

Biodiversiteit

Volgens Stad & Natuur hebben de dieren gedurende hun leven een mooie bijdrage aan de biodiversiteit in de stad geleverd. "Een schaap graast immers anders dan een maaimachine te werk gaat. Het dier laat bepaalde kruiden staan en zorgt ook voor bemesting waardoor weer andere planten te zien zijn. Dat is goed voor de natuur. En ondertussen komen de Almeerse stadsmensen ook in aanraking met deze dieren. Dat is ook mooi. Er zijn nu immers mensen die wel graag vlees willen eten. Dus áls je daarvoor kiest dan kun je beter een Almeers schaap nemen dat een mooi leven heeft gehad, dan een onbekend schaap van elders."

Wie geïnteresseerd is kan het vlees bestellen via info@stadennatuur.nl

De schaapskudde in Almere (Foto: aangeleverd)