Petitie tegen sluiting bibliotheken Buiten en Haven

01 juni 2011 05:00

ALMERE – Ruim 2.500 Almeerders zetten de afgelopen weken hun handtekening tegen de mogelijke sluiting van de bibliotheken in Haven en Buiten. Afgelopen donderdag heeft mevrouw Van Lunenburg van de actiegroep tegen de sluiting van de bibliotheken, tijdens de Politieke Markt, de petitie overhandigd aan plaatsvervangend voorzitter van de raad Willy-Anne Van der Heijden.


De verzameling van handtekeningen in alle Almeerse bibliotheken in Haven, Stad en Buiten gaat gewoon door. De handtekeningenactie komt niet van de bibliotheek zelf. Communicatieadviseur Nynke Stoffers: “Dat is afkomstig van burgers die elkaar hier in hebben gevonden. Wij informeren bezoekers uiteraard wel over de voorstellen van het College, maar voeren op een andere manier actie tegen de plannen. We praten met fracties en raadsleden over het belang van de bibliotheken in Almere. Gelukkig zien de raadsleden er het nut van in. Tijdens de politieke markt van afgelopen donderdag bleek dat het merendeel van de partijen tegen sluiting van de bibliotheken in Haven en Buiten is. Dat betekent dat wethouder Steunenberg op zoek moet naar een andere bezuinigingspost.”

Sociaal voor ouderen

Naast de actiegroep is ook de ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen tegen de korting op subsidie voor de bibliotheken. In een persbericht meldt de bond dat ze de eventuele sluiting van de bibliotheken in Haven en Buiten “een doodsteek voor het culturele en sociale contact van ouderen en kinderen in die stadsdelen” vinden. “Wij zien niet zo gauw ouderen en kinderen naar Stad gaan om boeken te lenen”, meldt het bestuur. “Bovendien maken veel ouderen in Haven en in Buiten gebruik van het lezen van gratis dagbladen en tijdschriften, onder het genot van koffie of thee. Wij roepen daarom iedereen op om de petitie te ondertekenen waarin gevraagd wordt de bibliotheek niet te sluiten.”
Bezuiniging

In de Voorjaarsnota schrijft het College van Burgemeester en Wethouders dat zij het subsidiebudget van de bibliotheek met 10 procent kort. Dit wordt vertaald in een bezuinigingsbedrag van 548.000 euro met ingang van 2012. In 2015 komt hier nog een subsidiekorting van 182.000 euro bij.
De bibliotheek vindt het erg belangrijk dat Buiten en Haven hun bibliotheken houden. Er is geen stad met dit inwonertal in Nederland die maar drie bibliotheken heeft. Bovendien zijn de afstanden in Almere groot. Veel bibliotheekklanten blijven op deze bibliotheken aangewezen en zullen bij een sluiting niet overstappen naar Stad.