Peugeot onthult nieuwe generatie 308

15 april 2021 06:00

Door Rob van Ginneken

ALMERE - Een duidelijk geval van: andere koek. In dit geval 'biscuit' liever gezegd. Peugeot onthult zijn compleet nieuw ontwikkelde hatchbackmodel van de 308. Een bestseller voor het merk en inmiddels al een kleine acht jaar in de showrooms.

Het eerste dat letterlijk en figuurlijk opvalt is zijn aanzienlijk dynamischer en hoogwaardige uitstraling. Dat vind je onderhuids trouwens ook terug in de nieuwe techniek, want de tweede generatie Peugeot 308 wordt onder andere uitgerust met plug-in hybride aandrijving. Sterker nog: er zijn twee van die oplaadbare uitvoeringen. Der sterkste is goed voor maarliefst 225 pk. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend ook met de meer gangbare PureTech benzinemotoren. Handgeschakeld of met een geavanceerde 8-versnellingsautomaat. Zij leveren 110 en 130 pk. Voor de liefhebbers is er ook een dieselversie.

Opgewaardeerd

Het is duidelijk dat de nieuwe Fransoos flink is opgewaardeerd. Hij is ook flink gegroeid en staat op een langere wielbasis. Het is duidelijk dat je dus op meer passagiers- en bagageruimte mag rekenen. De nieuwe 308 heeft aspiraties als ruime gezins- en zakenauto. Die laatste doelgroep zal misschien wat meer naar de plug-in hybrides kijken.

Die waren er nog niet bij dit model. Zie het als tussenstap richting volledig elektrisch rijden. Ze kunnen volgens de eerste gegevens rond de 60 kilometer volledig elektrisch rijden. Ideaal voor steden waar je in de toekomst wellicht niet meer 'op de motor' mag rijden.

i-cockpit

Ook van binnen is alles anders. Je kunt rustig stellen dat de Fransen hun middenklasser een zeer moderne techniek en bijna futuristische vormgeving meegeven. De cockpit is – ook zo'n sportief accent – samen met het grote centrale beeldscherm echt om de bestuurder heen gebouwd. Ze hebben er een nieuwe versie van de zogenaamde i-cockpit voor ontwikkeld. Je kijkt over het ietsjes afgeplatte stuurwiel naar het info- en meterpaneel. Dat ligt dus ideaal in het zicht.

De nieuwe 308 wordt later dit jaar aan pers en publiek voorgesteld en staat in de tweede helft van het jaar in de showrooms.

De nieuwe Peugeot 308 is andere koek. (Foto's: aangeleverd)

Gerelateerd

Kringloop
Rijbewijs in een dag