Plannen ijsstadion Thialf verhuizen naar Almere

29 februari 2012 06:00

POORT – Ontwikkelingsbureau Proplan wil het ijsstadion dat het had bedacht voor Heerenveen nu in Almere bouwen. Vorige week werd bekend dat Heerenveen geen nieuwbouw wil voor het beroemde Thialfstadion. Proplan heeft de Thialf-plannen vorig jaar ook al aan Almere gepresenteerd. De gemeente wil actief meedenken met de initiatiefnemers.


In het plan voor het ijsstadion is sprake van een dôme dat onderdak biedt aan twee 400 meter-banen met daartussen veel faciliteiten. Een baan is bestemd voor topsport en bevat in het midden een soort ‘leefkuil’ van zes meter diep waar een kleinere tribune is waar bijvoorbeeld ijshockeywedstrijden, curling of kunstschaats-wedstrijden kunnen worden gehouden. Wellicht krijgt de schaatsbaan de mogelijkheid om de bochten aan de ontwikkelingen in de sport aan te passen. Met de snelheid die moderne schaatsers ontwikkelen hebben zij, zeker op de korte afstanden, problemen om in de binnenbocht in het eigen baanvak te blijven. De bochten zouden op de Almeerse baan dan desgewenst langer worden en de rechte stukken korter. Onder de wedstrijdbaan komt een trainingsbaan waar de sporters kunnen warmlopen of oefeningen kunnen doen.
De andere baan is voor de breedtesport. Het terrein tussen de twee schaatsbanen is geschikt voor het organiseren van evenementen voor twee- tot zesduizend bezoekers, ook buiten het winterseizoen. Het blok met de faciliteiten tussen beide hallen wordt zodanig gebouwd dat er interactie kan zijn. De breedte zal niet zo groot zijn dat de afstand voor en naar topsporters te groot is. Ook komt in het middendeel een restaurant dat op beide banen uitkijkt. Opvallend is dat beide banen meerdere verdiepingen krijgen. Zo is op de eerste ring ruimte voor business-seats. Het complex is geschikt voor twintigduizend bezoekers.

Zwembaden

De gemeente Almere wil bij het complex het liefst ook graag twee zwembaden zien: een bad van vijftig meter overdekt en een openluchtbad. Voor een gezonde exploitatie wordt er van uit gegaan dat het centrum 365 dagen per jaar benut kan worden. In de meeste gevallen zal het om ijsevenementen gaan, maar ook concerten, theater en beurzen zijn mogelijk. Daarom wordt het centrum ook akoestisch en klimaattechnisch zodanig gebouwd dat dergelijke evenementen er plaats kunnen vinden.
De gemeente Almere zegt graag mee te willen denken met dit marktinitiatief, waarbij samenwerking gezocht wordt met andere overheden. De gemeente wil de initiatiefnemers ook helpen met het leggen van goede verbindingen met bijvoorbeeld het bedrijfsleven en sport- of onderwijsinstellingen. "Het is nu aan de initiatiefnemers om met een sterke businesscase te komen. Zij zullen over ruim een maand hun plan presenteren", aldus de gemeente.