Plezier in zeilen met zeilschool Amorgos

10 juni 2009 07:00

ALMEERDERZAND - In het kantoor van zeilschool Amorgos in jachthaven Marina Muiderzand in Almere Poort verzamelen cursisten Ron en Vera Bosman voor een certificeringsdag. Ze zijn net één dag terug van een week zeezeilen in Griekenland waar ze de beginselen van het zeilen hebben geleerd. Deze tweede Pinksterdag worden de geleerde vaardigheden afgetekend voor het CWO 1, het brevet voor kajuitjachtzeilen. Verslaggeefster Hestia Ruben ging ook aan boord en maakte een reportage.


Na Griekenland is het wel even anders om in Nederland te zeilen, vinden Ron en Vera. Maar nog steeds blijft zeilen een prachtige ervaring. "Heerlijk om zoveel op het water te zijn. We hebben de beginselen in Griekenland geleerd onder een stralende zon. De hele dag ontspannen zeilen en aan het eind van de dag ging de loopplank uit, zo het havenrestaurantje in", zegt Vera.
Schipper Floor Lucas neemt ons vandaag, op een stralende tweede Pinksterdag, mee het Markermeer op. Ondanks de zon nemen we toch allemaal een zeilpak mee, dat we gelukkig de hele dag niet nodig blijken te hebben. Want het is perfect zeilweer: zonnig en een prima windje van rond windkracht 3. De tien meter lange kajuitboot van Amorgos maken we zeilklaar en op de motor vaart Floor ons de haven uit naar open water.
Daar nemen we om beurten het roer en moeten we de boot op de motor stilleggen, wat nog niet zo makkelijk is als het lijkt. De wind blaast de punt de andere kant op. "De punt is licht, daarom draait die met de wind mee. De boot moet je daarom met de achterzijde, de spiegel, in de wind leggen", legt Floor uit.
We kunnen het nog een keer proberen, net zo lang tot het goed gaat. Dan is de opdracht om 'stuurboordswal over de vaarweg' te gaan, ofwel: tussen de vele andere zeil- en motorboten op het meer richting forteiland Pampus te varen waar we de zeilen hijsen. Als het grootzeil en fok gehesen zijn gaat de motor uit om echt op de wind te varen. Dan begint het echte werk: overstag, gijpen, aan de wind, voor de wind, koers houden. Gelukkig legt Floor geduldig alle termen uit.

Viermaal is scheepsrecht

De middag is voor aanleggen en afmeren in de haven. Ook daar komt nog heel wat bij kijken, want voor je het weet is de boot van de kant afgedreven en kan de 'landvast' niet meer worden vastgemaakt. We hebben alle tijd. Dat is maar goed ook, want het blijkt dat ik niet driemaal, maar viermaal 'scheepsrecht' nodig heb om de landvast om de paal te krijgen. Maar ook daarbij geldt: oefening baart kunst. En schipper Floor, die al vijftien jaar zeilervaring heeft, is een heel goede leermeester. Aan het eind van de dag overhandigt ze Ron en Vera een prachtige vorderingenstaat voor het CWO-diploma kajuitzeilen 1 waarmee ze verder kunnen. Zodat ze straks kunnen zeilen op hun éigen kajuitboot.
Amorgos

Deelnemers die meegingen naar Griekenland zijn enthousiast over de combinatie vakantie, leren zeilen en Nederlandse (CWO-)zeildiploma's halen bij Amorgos. Vanaf de zeilschool in Almere is er daarna een CWO-certificeringsdag. Ook heeft Amorgos kortere zeilcursussen in Nederland, zoals op het Markermeer en IJmeer en op de Wadden. Dat kan ook op eigen jacht.
Meer weten over Amorgos? Kijk op www.amorgos.nl of bel 036-5218210. Mailen kan ook: info@amorgos.nl.