Politie controleert streng op verlichting

05 november 2008 08:00

ALMERE - De politie gaat in deze herfstperiode strenger controleren op fietsverlichting. Er komen gerichte controles, zonder waarschuwingen.


Fietsverlichting bij donker is verplicht. Nu de donkere dagen weer aangebroken zijn en veel -vooral jeugdige- fietsers in het donker van huis gaan of thuiskomen, wordt het onderwerp weer belangrijk.
De politie geeft twee argumenten om verlichting te voeren. Ten eerste is dat de verkeersveiligheid. Wie de juiste verlichting en reflectoren voert, is beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Als elke fietser de juiste verlichting zou voeren zou dat landelijk naar schatting twintig doden en 380 gewonden kunnen besparen.
Het tweede argument is het voorkomen van ergernis. Automobilisten ergeren zich aan fietsers zonder licht, maar ook aan andere auto's met kapotte verlichting. Hun schrikbeeld is om onverwachts een fietser zonder licht vlak voor de auto te krijgen; of een 'schele' auto tegemoet komen. Dat lijkt immers op een motor.
In kader:

De huidige eisen zijn:

-   voorverlichting wit of geel
-   achterverlichting rood
-   de verlichting mag niet knipperen en moet voortdurend zichtbaar zijn
-   de verlichting hoeft niet aan het voertuig te zijn gemonteerd, maar mag ook op het lichaam worden gedragen.
-   Aan het lichaam bevestigde verlichting moet ter hoogte van de romp zijn bevestigd (dus niet aan de benen of op het hoofd).