Politie controleert streng op verlichting

20 november 2009 08:00

ALMERE - De politie gaat de komende maanden strenge controles houden waarbij gelet wordt op verlichting en reflectoren van alle soorten voertuigen. Waarschuwen is er niet bij. Een bekeuring kost 20 euro voor een defect (of niet-aanwezig) voor- of achterlicht van fietsers.


Naast specifieke controles in de vroege ochtend- en avonduren besteden ook de gewone politiesurveillances extra aandacht aan de verlichting.
De politie controleert zo streng omdat er twee belangrijke argumenten zijn om goede verlichting te voeren. Ten eerste de verkeersveiligheid. Met de juiste verlichting en reflectoren zijn fietsers en bromfietsers beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Jaarlijks gebeuren er ongelukken omdat niet de juiste verlichting wordt gevoerd. Het tweede argument is het voorkomen van ergernis. Automobilisten ergeren zich aan fietsers zonder licht, maar ook aan andere auto's met kapotte verlichting.

Losse lampjes

Veel fietsers gebruiken tegenwoordig losse lampjes. De voorverlichting van die lampjes moet wit of geel zijn en de achterverlichting rood. De verlichting mag niet knipperen en moet voortdurend zichtbaar zijn. De verlichting hoeft niet aan het voertuig te zijn gemonteerd, maar mag ook op het lichaam worden gedragen. Aan het lichaam bevestigde verlichting moet ter hoogte van de romp zijn bevestigd. Dus niet aan de benen of op het hoofd.

In kader
Tips van de politie

-   Kijk de verlichting van je fiets en/of auto regelmatig na.
-   Kijk ook de verlichting van de fietsen van kinderen regelmatig na, als zij in het donker van huis moeten of in het donker thuis moeten komen.
-   Wie in het donker de straat op moet, kan beter vooraf de verlichting controleren.
-   Ga bij defecte verlichting niet rijden en laat het zo snel mogelijk repareren.