Politie onderzoekt dreigbrief moskee in Buiten

12 april 2021 11:00

SIERADENBUURT – De Omar Ibn Al Khattab moskee in Buiten heeft aangifte gedaan naar aanleiding van de ontvangen dreigbrief, vorige week. De bezoekers zijn enorm geschrokken, zo blijkt uit de Facebookpagina van de moskee.

Vorige week ontving de moskee een dreigbrief waarin stond dat alle moskeeën platgebrand moeten, dat moslims zouden worden vergast en woorden als 'sieg heil'. De moskee heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie die de zaak in onderzoek heeft. Het is volgens de moskee niet de eerste keer dat de moskee in Buiten het doelwit is van bedreigingen. Al twee keer eerder is een dreigbrief ontvangen.

Opspraak

De Omar Ibn Al Khattab Moskee kwam een aantal keer in opspraak omdat het een vermeend haatsprediker had uitgenodigd als spreker. Ook bleek uit een onderzoek van Nieuwsuur en NRC dat er een lijst aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is verstrekt dat de moskee in 2012 geld gevraagd heef aan Saoedie-Arabië. De toenmalig voorzitter van de moskee zei tegenover deze journalisten in een reactie dat er bij verschillende Golfstaten om financiering is gevraagd, maar dat er geen geld is ontvangen.
Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat ze hiermee hun fundamentalistische variant van de islam, het salafisme, exporteren naar Nederlandse gebedshuizen. De fractie van NIDA Almere heeft een motie ingediend die oproept tot betere beveiliging