Politie pakt criminaliteit aan op het Botplein

18 maart 2009 08:00

WATERWIJK - "Het Botplein vinden sommige bewoners uit Waterwijk onveilig", zegt Jeroen Splint, wijkagent uit Waterwijk. Hij heeft echter goed nieuws: "Twee personen die in het bezit waren van vuurwapens en drugs, heb ik onlangs aangehouden na tips van buurtbewoners."


Jeroen Splint is sinds november vorig jaar van start gegaan als wijkagent in Waterwijk. Hij vertelt: "Het Botplein zou onveilig zijn. Er zou gedeald worden en de jeugd zou voor overlast zorgen. Maar ik kan alle bewoners vertellen dat het Botplein en omgeving niet per definitie onveiliger is dan andere gedeelten in Almere." Hij vervolgt: "Toen ik begon als wijkagent was de politie, samen met de gemeente en de jongerenwerker al druk bezig om het onveilige gevoel weg te halen bij de buurtbewoners." De jongerenwerker benaderde de jeugd en de gemeente deed diverse aanpassingen in de wijk. Ook surveilleerde de politie intensiever. Splint: "Dit heeft het gevoel van onveiligheid bij bewoners wel wat verminderd."

Goed nieuws

Eind februari heeft Splint op het Botplein twee personen aangehouden, die in het bezit waren van vuurwapens en drugs. "Ik heb dit onder andere kunnen doen doordat ik informatie kreeg van buurtbewoners." Volgens de wijkagent gaat het steeds beter met Waterwijk. Opvallend is dat hij meestal door de zelfde burgers getipt werd over gebeurtenissen die op en rond het Botplein plaats vonden. Splint: "Via deze oplettende burgers kreeg ik informatie die ik anders niet zou krijgen." Tevens sprak Splint buurtbewoners op straat aan. "Wat mij dan opviel, was dat ze wel informatie kwijt wilden, maar zeer bang waren voor eventuele consequenties."
Geen recht tot klagen

Splint moedigt Almeerders aan om juist wel te blijven praten met de politie. "Een veilige en leefbare wijk waar de kinderen veilig op straat kunnen spelen, waardoor je trots bent op jouw wijk, komt er doordat je een stapje meer doet. Met andere woorden: ik kan de ideale wijk niet alleen als wijkagent bewerkstelligen. Ik heb input van Waterwijkers daar echt bij nodig!" Hij stelt: "Mensen die wel informatie hebben over criminelen en overlast, maar dit niet met de politie en gemeente delen hebben geen recht tot klagen." Splint besluit: "Almeerders die wat weten, kunnen mij altijd tippen. Alleen samen kunnen we het Botplein weer leefbaar maken."
Jeroen Splint is bereikbaar via 0900-8844.