Politie verwacht grotere veiligheid met Burgernet en SMS-Alert "Iedereen aan de SMS-Alert"

24 juni 2009 07:00

ALMERE - "Iedereen in Almere zou zich moeten aanmelden voor SMS-Alert", zegt politiewoordvoerder Sven van der Burg. "En wellicht dat binnenkort Almeerders zich willen aanmelden voor BurgerNet, waarbij burgers nog actiever kunnen meewerken zodra er een vermist kind is of een inbraak is gemeld."


Met een sms-alert kan de politie inwoners oproepen om alert te zijn na een overval, of wanneer er een persoon vermist wordt. Vooral sinds de steekpartijen in Lelystad meldden zich veel mensen voor de dienst. De 10.000ste aanmelder voor het SMS-Alert zette de politie Flevoland eind april al in het zonnetje.
Van der Burg: "De SMS-Alert is al een succesvol middel in de voorkoming van criminaliteit of de opsporing en aanhouding van verdachten gebleken. Maar we zouden het heel fijn vinden als nog meer Almeerders zich aanmelden en meehelpen. En," vervolgt hij fijntjes, "wat in Lelystad kan, kan natuurlijk in Almere ook!" Naar aanleiding van het overvallen-offensief was er al een flinke toename deelnemers.


BurgerNet nog uitgebreider

"Andere korpsen zijn al druk bezig om BurgerNet te testen", zegt Van der Burg. "En ik kan verklappen dat het er heel hoopgevend uitziet."
BurgerNet is een uitbreiding van het bestaande SMS-Alert waarbij nog andere middelen ingezet worden. "Het is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. We maken daarbij gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een BurgerNetactie op, uiteraard op basis van een goed signalement."
Met de SMS-Alert en BurgerNet vergroot de politie de opsporingsmogelijkheden in de stad en omgeving. Van der Burg: "Iedereen kan meehelpen bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind."
Van der Burg besluit: "We zijn pas tevreden als alle Almeerders zich aanmelden bij SMS-alert."

In kader:
Hoe aanmelden voor de SMS-alert?

Stuur een SMS met de tekst:
PFVL en 'uw postcode' 'uw huisnummer' zonder toevoeging naar 8844 (dus bijvoorbeeld PFVL1234AB10). U betaalt slechts eenmalig de kosten van één sms-je.
Wanneer u een SMS-alert van de politie ontvangt. Volg de instructies in het SMS-bericht. Meer informatie over SMS-alert: www. politie.nl/flevoland