Politie waarschuwt nog één keer"Niet harder rijden dan 30 in Annie M.G. Schmidtweg&qu

27 januari 2010 08:00

MUZIEKWIJK - Politie Flevoland is afgelopen week gestart met het project 'subjectieve verkeersonveiligheid' op de Annie M.G. Schmidtweg in Almere. Al tientallen automobilisten hebben deze week een waarschuwing gekregen. Vanaf begin deze week deelt de politie bekeuringen uit indien er harder dan 30 kilometer per uur gereden wordt in die straat.


De start van het project was op 11 januari, maar in verband met de sneeuwval verschoven de controles een week. Afgelopen week zijn automobilisten, die in deze 30-km-zone meer dan 36 kilometer per uur rijden, nog gewaarschuwd. Vanaf maandag bekeurt de politie wel.
Alleen woensdag al werden binnen korte tijd 43 automobilisten gewaarschuwd, die reden met snelheden van 37 tot 49 kilometer per uur. Politiewoordvoerder Evert Onink legt uit: "De 30-kilometer-limiet is niet zomaar gekozen. Onderzoek heeft uitgewezen dat voetgangers die met deze snelheid onder normale omstandigheden worden aangereden het verkeersongeval kunnen overleven. Als de snelheid hoger wordt, nemen de overlevingskansen snel af."
Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid controleert op wegen waarop weinig ongevallen plaatsvinden, maar de bewoners zich toch onveilig voelen. Deze wegen worden geselecteerd na uitgebreid onderzoek naar de verkeersgedragingen. Zo werd op de Annie M.G. Schmidtweg bij een zevendaagse radarcontrole vastgesteld dat ruim 60 procent de 30-kilometer-limiet overschrijdt en 30 procent de - strafbare - 36 kilometer- per -uur-grens overschrijdt. De snelheidscontroles zullen nog enkele maanden gehouden worden met - afhankelijk van de resultaten van tussenmetingen - een afnemende intensiteit.