Prachtige herfstkleuren in bos en tuin

15 oktober 2008 07:00

ALMERE - Vooral bladverliezende bomen en struiken laten nu schitterend zien dat het winter wordt. Een boswandeling is nu fantastisch In de tuin is het al net zo. Met de juiste planten is het ook daar nu één warme kleurenweelde.


Veel bomen en heesters die in ons klimaat thuishoren, gaan in winterslaap en ontdoen zich van hun blad. Ze halen er wel eerst allerlei bruikbare stoffen (vooral suikers) uit en slaan dat als zetmeel (koolhydraten) op in hun stammen, takken en wortels. De suiker werkt als antivries in hun sappen en beschermt tegen vorst. Het bladgroen wordt afgebroken, vooral rode en gele kleurstoffen komen ervoor in de plaats. Bovendien worden allerlei afvalstoffen in het blad gepropt voor het wordt afgestoten. Dat alles bij elkaar zorgt ieder najaar weer voor een weergaloos vlammend kleurenspel. Dit is het mooiste na een zonnig en warm najaar, een zogenaamde 'Indian Summer'. Als bladeren felle kleuren vertonen leven ze nog steeds. Pas na hun afsterven verdorren ze en worden dan meestal bruin.

Vele soorten, vele kleuren!

Het is nu de perfecte periode om in tuincentra, bij kwekers en in uw omgeving te kijken welke soorten u het mooist vindt. Als ze kaal en in rust zijn, kunt u ze kopen en in uw tuin planten (nooit iets planten als het vriest!). U weet dan welk kleurenspel u ook volgend jaar weer mag verwachten. Nuances van geel en oranje tot oranjerood overheersen vaak. Dat is vooral het geval bij esdoorns (Acer), krentenboompje (Amelanchier), berken (Betula), populier (Populus), beuk (Fagus), maar ook bij Liriodendron, Carya en de Japanse Notenboom (Ginkgo). Rood overheerst bij sommige esdoorns en Amerikaanse eiken (Quercus) uit Oost-Amerika en de Liquidambar.