Praktijkexamen bromfiets noodzakelijk

20 februari 2010 13:46

ALMERE - Met ingang van 1 maart moet iedereen het praktijkexamen bromfiets of brommobiel behalen voordat op dit voertuig weggereden kan worden. Bij rijschool VBOC kijkt men met gemengde gevoelens naar deze regelgeving.


"Minister Camiel Eurlings heeft het beeld laten ontstaan dat zo'n examen maximaal 395 euro kost", zegt Theo Noë, hoofd opleidingen bij VBOC. "Hij is daarmee op de stoel van de rijschoolhouders gaan zitten, want het is helemaal niet gezegd dat een leerling binnen vier lesuren het examen kan halen. Als het langer duurt, worden wij erop aangekeken."
De rijschoolhouders zullen evenwel niet massaal uitrukken naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren. "De regering wil met deze maatregel in de pas lopen met andere Europese landen. Bovendien is het qua veiligheid ook erg belangrijk. Maar qua kosten is er een verkeerd beeld ontstaan. Verder is het moeilijk uit te leggen dat oudere mensen zonder rijbewijs die op een brommobiel willen gaan rijden, nu ineens examen moeten doen."
Bij VBOC kunnen Almeerders het praktijkexamen aanvragen. Er staat dan een bromfiets klaar en een helm. Een instructeur legt dan de fijne kneepjes uit tot de kandidaat examen-klaar is.
Houders van een B(E)-rijbewijs hoeven overigens geen praktijkexamen te doen. Die mogen zo op de tweewielers wegrijden.