PRO Almere gaat samenwerken met ROC

04 februari 2009 08:00

ALMERE - “Goed nieuws voor Praktijkschoolleerlingen”, vindt Bertien Hoek, directeur Pro Almere. “Want afgelopen vrijdag 30 januari hebben drie Flevolandse Scholen voor Praktijkonderwijs en het ROC Flevoland een convenant ondertekend.”


Aan de Tom Poesstraat 2 in de Stripheldenbuurt in Almere Buiten tekenden alle partijen de samenwerkingsovereenkomst. Daarmee bevestigden ze dat de drie scholen voor praktijkonderwijs, De Steiger in Lelystad, Praktijkonderwijs Dronten en PrO Almere, allen gaan samenwerken met ROC Flevoland, dat onder meer middelbaar beroepsonderwijs verzorgt. Hoek: “We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen een beroepsopleiding op niveau 1 kunnen voltooien.”
Een School voor Praktijkonderwijs heeft leerlingen die meer begeleiding nodig hebben dan een reguliere Vmbo-school kan bieden. De klassen zijn er kleiner en er zijn allerlei extra professionals in huis om die extra begeleiding te kunnen leveren.


Hobbel
“Dit betekent ook dat de vervolgstap naar een beroepsopleiding een extra grote hobbel is voor deze leerlingen. Lang niet elke leerling kan die stap zetten en ook voor wie dat wel kan, zal het moeilijk zijn. Maar wat moeilijk is, is nog niet onmogelijk.” De leerstof voor Praktijkschoolleerlingen die voor een beroepsopleiding in aanmerking komen willen de partijen perfect op maat maken. De Praktijkscholen weten als geen ander wat bij hun leerlingen werkt en wat niet, en ROC Flevoland kan de vakinhoudelijke kant van de zaak aandragen. Hoek: “De gedachte is dat wanneer de convenantpartners tot aan het diploma ieder hun bijdrage blijven leveren, dat dan voor veel meer Praktijkschoolleerlingen een beroepsopleiding tot de mogelijkheden behoort dan nu het geval is. En dat is goed nieuws voor Praktijkschoolleerlingen.” (Foto: Fred Rotgans)
IN KADER
Thuishulpen

Ook de Zorggroep gaat samenwerken met PrO Almere om Praktijkschoolleerlingen op te leiden tot thuishulp. PrO Almere gaat een opleiding opzetten waarin het draait om de praktijk. Zorghulp-medewerkers zullen daarin een cruciale rol vervullen. Het plan is om leerlingen te laten meelopen met de professional en via meekijken en meehelpen uitgroeien tot een zelfstandig werkende thuishulp.