Problemen door vrijwilligerstekort Zwerfhond in de kou

20 januari 2010 08:00

REGENBOOGBUURT - Jurrian Rijsdam uit de Regenboogbuurt keek vorige week zondag vreemd op toen een wildvreemde hond voor zijn deur stond. Er was geen baasje in de buurt. Rijsdam belde de dierenambulance, maar door een tekort aan vrijwilligers kon niemand de hond op komen halen.


"Hun reactie was: we hebben tekort aan personeel en kunnen de hond niet ophalen. Stuur hem maar weer de straat op", aldus Rijsdam. Voor dierenambulances buiten de regio was het te ver. Rijsdam belde de politie. "Die konden de hond geen nachtje houden vanwege eventuele ziektes in hun kennel. Met een klotegevoel heb ik de hond dus weer losgelaten, in de hoop dat hem niks overkomt."
Een belrondje naar andere instanties de dag erna leverde Rijsdam niets op. "Als mijn hond wordt aangereden zou ik het ook prettig vinden als iemand hem verzorgt. De dierenambulance kan niet alleen rijden op tijden dat het hen uitkomt. Van onze vrijwillige brandweer en medewerkers van het Rode Kruis verwachten we ook dat ze er zijn als we ze nodig hebben."
Inge Adriani, secretaris van de Dierenbescherming Almere en Dierenambulance is niet verbaasd dat de hond 's nachts niet opgehaald kon worden. "Er is een enorm tekort aan vrijwilligers en de mensen die er zitten, doen wat ze kunnen. Zonder dat ze daarvoor betaald worden. De subsidie die we krijgen van de gemeente gaat volledig op aan het pand en aan de kosten voor het ophalen van zwerfdieren en dode dieren."
De woordvoerder van de gemeente, Peter Spek: "Het geld dat ze nu krijgen gaat naar de zorg die de dierenambulance biedt. Moet dat geldbedrag hoger worden, dan moet de belasting omhoog. Maar om dat nou te doen voor die enkele keer dat er 's nachts gebeld wordt voor een zwerfdier gevonden wordt, lijkt mij een beetje overdreven."